A horvát–magyar együttműködést folytatni szeretnék

2019.06.25. 07:00

Kerékpárutakat és pihenőket építettek Zalakarosra

Jövőbe mutató együttműködés első állomása az a kerékpáros turisztikai projekt, melynek eredményeként a fürdővárosban és a horvátországi Križevciben kerékpárutak és pihenők épültek, illetve különböző, a kerékpározást és az egészséges életmódot népszerűsítő rendezvények valósultak meg.

Horváth-Balogh Attila

Mario Rajn, Czirákiné Pakulár Judit, Novák Ferenc és a kivitelező képviseletében Horváth Roland a zárókonferencia előtt Fotó: Szakony Attila

Hétfőn zárult a project

A Cyclo-Net projekt az Interreg V-A Magyarország–Horvátország együttműködési program 2014–2020 első pályázati körében nyert támogatást, összesen 1 593 125 euró, azaz közel félmilliárd forint összegben. A pénzből 7,84 kilométernyi kerékpárút készült el, ebből 4,9 kilométernyi Križevciben, 2,94 kilométer pedig Zalakaroson. A fejlesztés Zalakaros és Križevci önkormányzatának együtt gondolkodásával valósult meg 2017 végétől, a projekt tegnap zárult le a fürdővárosban.

– Nagyon sikeres és jó projektet sikerült megvalósítanunk, mely az emberek valós igényeire reagál – köszöntötte a megjelenteket, köztük a projektben vezető szerepet betöltő Križevci önkormányzatának képviselőit a házigazda, Novák Ferenc polgármester. – A Zalakaroson elkészült három kilométernyi kerékpárút, illetve az erre és a többi projekt­elemre fordított 230 millió forint nem tűnik soknak, de azt gondolom, hogy a projekt jelentősége túlmutat a számokon. A fejlesztés a helyieknek és az ide látogató turistáknak is sokat jelent, hiszen a városközpontban futó kerékpárút biztonságosabbá teszi a közlekedést és javítja a településképet is.

Mario Rajn, Czirákiné Pakulár Judit, Novák Ferenc és a kivitelező képviseletében Horváth Roland a
zárókonferencia előtt Fotó: Szakony Attila

Križevci polgármestere, Mario Rajn jelezte, elkötelezettek a folytatás iránt. Őt Tvrtko Celan, az Interreg V-A Magyarország–Horvátország együttműködési program közös titkárságának programmenedzsere követte a beszédet mondók sorában, ő a 2002-ben indult horvát–magyar pályázati együttműködésről adott áttekintést. Dr. Mike Friderika a múlt hét végi Kriz-Zal Bike Day tapasztalatairól beszélt, majd Czirákiné Pakulár Judit, Zalakaros alpolgármestere lépett a mikrofonhoz. Elmondta: a projekt keretében megrendezett Križevci–Zalakaros biciklis teljesítménytúra arra is jó alkalmat kínált, hogy a szélesebb közönségnek bemutathassák, a térség mennyire kiváló kerékpározási lehetőségekkel rendelkezik. Hangsúlyozta: erről az oldaláról még nem eléggé ismerik Zalakarost és környékét az országban.

A horvátoknál olcsóbb lett

A projektzáró konferencián Marija Podolski, Križevci önkormányzatának költségvetési és pénzügyi vezetője számolt be a horvát városban megvalósult fejlesztési elemekről. Több mint 800 ezer eurót fordíthattak terveik megvalósítására, ám mivel a kivitelező az előzetesen kalkuláltnál kedvezőbb áron vállalta a kerékpárutak és -sávok kialakítását, a megtakarított pénzből pluszban tudtak vásárolni 8 kerékpárt, amit a városlakók ingyen használhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában