Együtt a mentési szolgálatok

2019.06.11. 07:00

A szlovén kormányfő adta át Lendva új védelmi és mentési központját

Szociális, együttérző és biztonságos ország, így jellemezte hazáját Marjen Sarec szlovén miniszterelnök szombaton Lendván, amikor a tűzoltóság nemzetközi napján, valamint a helyi önkéntes tűzoltó egyesület megalakulásának 146. évfordulóján átadta a város új védelmi és mentési központját.

Gyuricza Ferenc

Marjan Sarec szlovén miniszterelnök

Fotó: Gyuricza Ferenc

A modern tűzoltóotthon a lendvai önkormányzat beruházásában, 1 millió 273 ezer eurós költséggel épült fel, s nemcsak a Lendvai Önkéntes Tűzoltóegylet, illetve a 17 szervezetből álló Lendvai Tűzoltószövetség bázisa lesz, de Lendva Község Polgári Védelmi Egysége, valamint a Vöröskereszt Lendvai Területi Szervezete is itt kap helyet. Az egyesületek és hivatalos szervek átköltöztetését őszre tervezik.

Marjan Sarec szlovén miniszterelnök
Fotó: Gyuricza Ferenc

A megnyitón Marjan Sarec – aki maga is önkéntes tűzoltó – kiemelte: a szomszédos állam védelmi és mentési szolgálata az önkéntes tűzoltóságon alapszik. A miniszterelnök szerint a lendvai létesítmény átadása azért is örömünnep, mert ez a bázis egyesíti az összes mentési szolgálatot.

– A tűzoltó olyan helyre megy, ahova mások nem merészkednek – mondta ünnepi beszédében Marjan Sarec. – A tűzoltó, ha szükséges, éjszaka otthon hagyja a családját, és megy tüzet oltani, menti az árvízkárosultakat, vagy segít bármi más természeti csapás által sújtott embertársán. Minden településen, ahol van tűzoltóotthon, életközpont létesül. Mi, tűzoltók, továbbképzéseket, különböző tanfolyamokat szervezünk, és összetartjuk a lakosságot.

Lendván 1873-ban jött létre a tűzoltóság

Az átadási ünnepségen Magyar János polgármester többek között azt hangsúlyozta, hogy Lendván dr. Kakasdi Hajós Mihály ügyvéd kezdeményezésére már 1873-ban megalakult az önkéntes tűzoltó egyesület. A város önkormányzati vezetője szerint a tűzoltók mindig is a társadalom megbecsült, tekintélyes részét tették ki, s ez az a szervezet, amely szükség esetén rövid időn belül akár több száz személyt is képes mozgósítani. Srecko Prendl, a Lendvai Tűzoltószövetség parancsnoka pedig arról beszélt, hogy bár a feladatuk eleinte csak a tűzoltás volt, ma már jóval kiterjedtebb a tevékenységi körük, ezért a felszerelés biztosításán túl széles körű szakmai képesítésre is szüksége van egy tűzoltónak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában