Első három hónap

2019.05.25. 08:00

Sikeresek voltak az 5G tesztek Zalaegerszegen

Az év elején a Magyar Telekom elindította a megyeszékhely belvárosában az első szabványos 5G tesztállomást. A tesztüzem első három hónapja során ez stabilan működött, és egyre nagyobb csúcssebességeket értek el vele – hangzott el többek között az 5. generációs mobiltechnológiáról szóló tegnapi tájékoztatón.

Hajdu Péter

Kara Ákos, Balaicz Zoltán és dr. Tremmel János az együttműködést és az 5G technológiát jelképező kockával Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A programon Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket, és megköszönte, hogy az országon belül Zalaegerszeget választották ki a hálózat tesztelésére.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár örömét fejezte ki, hogy a zalai megyeszékhely amellett, hogy megőrzi hagyományos értékeit, nyitott az új technológiák bevezetésére.

– A kormány célja, hogy a világon zajló digitális versenyben Magyarország az elsők között legyen – mondta az államtitkár. – Bejelenthetjük, hogy az elvégzett tesztek meghozták a várt eredményt, és ezzel a város felkerült Európa digitális térképére. Az emberek azt várják az országban, hogy jó, stabil, ugyanakkor megfizethető 5G hálózat épüljön ki. A piaci szereplők tudása mellett építhetünk arra, hogy a kormány ennek érdekében garantálni fogja a megfelelő és szükséges piacszabályozási eszközöket, illetve a szükséges kormányzati stratégiát. Ebben a stabil környezetben jövőre meg tudjuk teremteni a piaci szereplőkkel azokat a feltételeket, amelyekkel a 4G világszínvonalú működéséhez hasonlóan az 5G tekintetében is a világ vezető országai között lehet. Ezekben a napokban az országban új digitális fejlesztési időszak kezdődött, amiben Zalaegerszeg az egyik legfontosabb szereplő.

Kara Ákos, Balaicz Zoltán és dr. Tremmel János az együttműködést és az 5G technológiát jelképező kockával Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Kara Ákos szólt az úgynevezett 5G Koalíció jelentőségéről. Ez a fórum fontos terepe a piaci szereplők, a kormányzati, egyetemi kutatási és fejlesztési szféra együttműködésének. Az államtitkár hozzátette: szeretnék, ha ez a közös munka a jövőben is folytatódna.

Dr. Tremmel János, a Magyar Telekom hálózattechnológiai igazgatója az 5G műszaki kihívásáról szólva elmondta: megépítették az első állomást a járműipari tesztpályán és a város központjában is, és készen állnak arra, hogy kereskedelmi szolgáltatást nyújtsanak az országban. Ehhez, mint mondta, még frekvencia kell és végkészülékek. Várhatóan a nyár folyamán megjelenik a szükséges frekvenciatender, és a laboratóriumban javában dolgoznak az alkalmas végkészülékeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában