megemlékeztek Papp Simonról

2019.05.14. 11:30

Még mindig őrzik az olajbányász hagyományt Gellénházán

Szerencse fel! – énekelte a bányászhimnuszt közel 150 diák a minap az egész hetes Papp Simon iskolanapok zárásaként rendezett ünnepségen a település általános iskolájában.

Fincza Zsuzsa

Az iskola névadója, dr. Papp Simon szobránál: a versenyeken eredményesen szereplő diákok az oklevéllel és az ajándékokkal Fotó: Fincza

Pedig számukra már csupán történelem a dicső olajos múlt, amely kiemelte Gellénházát az apró zalai falvak sorából. Igaz, 26 évvel ezelőtt nem véletlenül vette fel az iskola dr. Papp Simon geológus olajmérnök nevét, ezzel is kinyilvánítva, hogy a tanintézet az őrizendő hagyományok sorában nagy hangsúlyt fektet a olajbányászat múltjának ápolására is.

– Iskolánkban már az előző tanévben bevezettük a helytörténet szakkörben történő oktatását, amely olyan népszerűnek bizonyult, hogy az idén már kétszer annyian jelentkeztek rá. A helytörténet gerincét természetesen az olajbányászat alkotja, szeretnénk, ha gyermekeink ismernék szüleik, nagyszüleik hősies munkáját, a szép szakmát, annak nagy egyéniségeit – fogalmazott Horváth László iskolaigazgató.

Ugyanebből a célból élő és kölcsönös előnyökre épülő a kapcsolatuk a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeummal, a diákok verses, zenés műsorukkal emelik a gyűjtemény rendezvényeinek fényét, cserébe a felső tagozatosok Zalaegerszegen tarthatják a múzeumi órákat.

– Már az is hagyomány, hogy minden évben kiválasztunk egy aktuális témát, amely köré felépítjük a Papp Simon iskolanapokat, az idén a Testi-lelki egészségre szavazott a közösség. Elsőként Kovácsné Takács Lívia védőnő tartott a kérdést boncolgató előadást, majd másnap a foglalkozásokon aprópénzre váltották a tanultakat délután, megrendeztük a Pap Simon Kupát, amelyet az idén Tófej csapata nyert meg – a versenyekre ugyanis minden évben meghívjuk a környékbeli iskolák csapatát – folytatta Horváth László.

Az iskola névadója, dr. Papp Simon szobránál: a versenyeken eredményesen szereplő diákok az oklevéllel és az ajándékokkal Fotó: Fincza

Az ünnepségen Farkas Imre Józsefné, Gellénháza polgármestere meghívta az egész iskolát az önkormányzat és a szülői munkaközösség által megrendezendő nagyszabású gyermeknapra.

A záróműsorban versek, dalok, népi játékok segítségével fogalmazták meg a diákok az egészség fontosságát. A rendezvény eredményhirdetéssel zárult. A német nyelvi memoriter versenyt a 5–6. osztályosok közül a gellénházi Kovács Kinga, a 7–8. osztályosok sorából a pókaszepetki Simon Cserne Laura nyerte, az angolosok közül a pókaszepetki Németh Boglárka és az egervári Miklós Péter bizonyult a legjobbnak. A képzőművészeti pályázat alsó tagozatos nyertesei Vörös Kincső és Németh Boriska, a felsősök közül Tarsoly Petra. Az irodalmi pályázat első helyezettje Kovács Krisztián.

A gellénházi ünnepség után a tantestület és a nyolcadikosok Zalaegerszegre utaztak és az olajipari múzeumban megkoszorúzták dr. Papp Simon mellszobrát, amely alatt a zalai kőolajmezők megmentőjeként is emlegetett geológus és neje hamvait is őrzik. Ezt követően az iskola végzős diákjai végigjárták a múzeumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában