A városházán állították ki

2019.05.19. 07:00

Grafitos csupor a hónap műtárgya

Nemrégiben élesztette újjá a hónap műtárgya sorozatot a Göcseji Múzeum, gyűjteményük egy-egy darabját a polgármesteri hivatal földszintjén tárják a közönség elé.

MH

A hónap műtárgya a városházán Fotó: a szerző

Csütörtökön új tárgy költözött a vitrinbe, az elegáns cilindert egy jóval ősibb lelet váltotta fel. Mégpedig egy kelta csupor, ami valamikor a Kr. e. 4. század táján készülhetett. Különlegessége, hogy a tömzsi, korongolt edény grafittal kevert agyagból készült, ennek köszönheti szürkés színét.

A hónap műtárgya a városházán Fotó: a szerző

A fazekaskorong használatát az őskorban a kelták honosították meg a Kárpát-medencében. Fazekasaik lábbal hajtott eszközeiken és kitűnő égetőkemencéikben jó minőségű kerámiát készítettek. A most bemutatott grafitos csupor a hétköznapokat idézi, étel tárolására és tálalására használhatták. A kelták forradalmasították az agyagművességet, nekik köszönhető, hogy a kerámiakészítés önálló kézműves foglalkozássá vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában