A környezet védelme

2019.05.23. 07:00

Fontos a zöld szemlélet a megyeszékhelyen élőknek

A város általános környezeti állapota megfelelő, akárcsak a felszíni vizek minősége, és a mérőállomások adatai alapján a légszennyezettség minden esetben a határérték alatt volt az elmúlt esztendőben. Egyebek mellett erről szólt Gecse Péter alpolgármester, aki szerdán a városházán tartott tájékoztatót a megyeszékhely környezetvédelmi programjáról.

Arany Gábor

A zöldfelületek minőségének megőrzése a megváltozott időjárási körülmények közt nagy kihívás Fotó: PU/Zalai Hírlap

Mint kiemelte, a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az itt élők fogékonyak a természet- és a környezetvédelemre, ezért a városvezetéstől elvárják, hogy a beruházásoknál, a település működtetésében ezt vegye figyelembe. Erről az évről szólva kitért a közlekedés fejlesztésére, ennek egyik eleme a kerékpárutak bővítése, és fontos a belváros tehermentesítése. Ebben az elkerülő utak építése, valamit a Kosztolányi utca kétirányúsítása hoz jelentős változást.

A zöldfelületek minőségének megőrzése a megváltozott időjárási körülmények közt nagy kihívás Fotó: PU/Zalai Hírlap

A közterületek állapotáról szólva elmondta: az önkormányzat évente közel tízmillió forintot költ a hulladékgyűjtők környezetének rendbetételére, az illegálisan lerakott szemét elszállítására. A városban megoldott a zöldhulladék elszállítása, erre több lehetőséget is biztosítanak, és megoldás a komposztálás is. Ily módon csak azokat a kerti hulladékokat szabad az önkormányzat által megadott időszakban elégetni, amelyek másként nem hasznosíthatók. A zöldfelületek, közösségi terek minőségének megőrzése a megváltozott időjárási körülmények között komoly kihívást jelent – tette hozzá.

A búslakpusztai hulladékválogató tavalyi átadását emelte ki az elmúlt esztendő történéseiből Tánczos Zsolt, az önkormányzat környezetvédelmi szakreferense. A beruházás eredményeként a kommunális hulladék egyharmada kerül csak a lerakóba, a többit újrahasznosítják. Az illegális szemét bejelentését lehetővé tevő applikációt, valamint a hat okoskuka bevezetését említette még meg e témakörben. Mint mondta, a légszennyezettség csökkentésében fontos az alternatív üzemanyagok terjedése. Ide sorolható a közlekedési cég Zrínyi úti telephelyén nyitott CNG-töltőállomás, emellett városban 11 ponton telepítettek elektromos autók töltésére csatlakozási pontokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában