Megújul az Árpád-kori műemlék kistemplom

2019.05.16. 07:00

Felújítják az Ilona kápolnát

Többször is írtunk lapunkban a Szent Ilona-kápolna állagának romlásáról, az épület felújításnak sürgető szükségességéről.

Győrffy István

Fotó: Győrffy István

A kápolna a Dobronhegyre vezető út, bödei elágazójától nem messze, mezők ölelésében található. Most, az útról is látszik, hogy a kápolna tornyát építészeti állványok övezik, az épületen felújítások történnek. E helyen, ahol most építőmunkások dolgoznak, évszázadok emlékei rakódtak egymásra, régi titkokat őriznek a kápolna falai, a körülötte lévő temető, de az ölelő mező is.

Gyönyörű mezők húzódnak a Szent Ilona-kápolna körül
Fotó: Győrffy István

A kápolna a tizenharmadik században épült, ekkor még a falu Dobron, vagyis a mai Dobronhegy is itt volt. A falut IV. Béla király felesége, Mária királyné is birtokolta, majd a megtalált irat szerint: „V. István király felesége, Erzsébet királyné 1271-ben Itemér fia Imrének és örököseinek adta Teskánd és Dobron falut összes tartozékaikkal: a szőlőkkel, erdőkkel, gyümölcsösökkel, malmokkal, rétekkel, halastavakkal, vadászó helyekkel együtt, a nevezett Itemér fia Imre kiváló hadi érdemeiért.” A kápolna körüli faluból, miután a török Kanizsát bevette, az 1600-as években költöztek el az emberek, mert fenyegetve voltak, ugyanis a templom mellett ment el akkor az út.

A torony sisakjának felújítása zajlik a kápolnán, a falak lábazati szigetelését már elvégezték
Fotó: Győrffy István

Ma, Szent Ilona-kápolna közigazgatásilag Teskándhoz tartozik, a kápolna a teskándi egyházközségé. Szalai Attila Teskánd, illetve Babosdöbréte, Böde, Boncodfölde és Hottó plébánosa elmondta, hogy 15 millió forintot nyertek az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán a kápolna felújításra, amiből a legszükségesebbeket, az állagmegóváshoz nélkülözhetetlen munkákat végzik el.

Boronyák Péter, a kivitelező Nívódom Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy injektoros megoldással leszigetelték az épület falait, kicserélik a torony, illetve a kápolna tetőzetét. Ezzel persze még koránt sincs kész a felújítás, viszont a további munkákhoz újabb forrásokra volna szükség. Szalai Attila plébános a korábbiakhoz hozzátette, további pályázatok segítségével szeretnék teljesen felújítani az épületet, amit az ország minden részéből keresnek az egyházi emlékek iránt érdeklődő látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában