kiváló a szakmai tudásuk

2019.05.09. 10:00

Előkelő helyezéseket értek el a Zsigmondy-iskola diákjai

A Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum által rendezett ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak verseny döntőjén a Zsigmondy Szakképző Iskola két fia­talja arany- és bronz­érmet szerzett.

Benedek Bálint

Balogh Zoltán, Laukó Emőke, Tóth Mihály és Salamon Balázs

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Amióta a szakgimnáziumi rendszer létezik, az ebben tanuló, 12. osztályos diákoknak van egy, az adott ágazathoz kapcsolódó kötelező érettségi tantárgya is. Ezeknek minden évben megrendezik az országos versenyét, melyet megelőz egy iskolai forduló.

– A versenyen az első tíz helyezett, ha a felsőoktatásban szakirányban tanul tovább, 100 ponttal gazdagodik – mondta Laukó Emőke, a Zsigmondy Szakképző Iskola igazgatója, felkészítő. – A mai világban ez nagy segítség a diákoknak. A többi ágazatunkban tanuló diákjaink is kitűnően szerepeltek, döntőbe jutott egy rendésztanulónk, míg néhányukat csak nüansznyi különbség választotta el a legjobbak közé kerüléstől. Ez is jelzi, hogy ennek a képzési formának komoly létjogosultsága van.

A verseny szolnoki döntőjében egy emelt szintű írás­beli feladatlapot kell megoldani, majd szóbeli következett.

Balogh Zoltán, Laukó Emőke, Tóth Mihály és Salamon Balázs
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A versenyen mind a négy év tananyaga megjelenhet – folytatta Laukó Emőke. – A bányászat ágazatban geológia, gépészet, szakrajz, munkavédelem, gazdasági ismeretek és fúrási, valamint termelési technológia szerepelt a tantárgyak között. Sőt pluszként tanultak áramlástant, megismerkedhettek az energetikai berendezésekkel. Ők így az érettségi után egy év alatt elvégezhetik a fluidumkitermelő, gázipari, illetve bányatechnikusi szakképzést is.

A két dobogós fiatal eltérő tervekkel vág neki az életnek. Az aranyérmes Tóth Mihály az érettségit követően marad a Zsigmondy Szakképző Iskolában.

– A fluidumkitermelő technikusi képzést követően a miskolci bányamérnöki szakra szeretnék jelentkezni – vázolta terveit Mihály.

Salamon Balázs harmadik lett a döntőben. Mihállyal együtt készül szakmát szerezni, viszont utána ő azonnal munkába állna. Családjában generációk óta mindenki a bányászatban dolgozik, s reméli, hogy az országban valahol el tud helyezkedni.

A diákok másik felkészítő tanára, Balogh Zoltán elmondta: a technikusi végzettséggel rendelkezőkre nagy szükség van a munkaerőpia­con. A megfelelő gyakorlat megszerzése után a magyar cégeken keresztül könnyedén külföldi tapasztalatokat is gyűjthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában