Boldog születésnapot Zalaegerszeg!

2019.05.10. 07:00

A múltból erőt merítve kell tovább építeni a megújuló és erősödő megyeszékhelyet

„Ezt a várost az emberség, a szorgalom és a fejlődés jellemzi. Az első, 1247-es írásos említés óta eltelt közel nyolc évszázad méltó bizonyíték arra, hogy az itt élők kemény munkával, tudással és rátermettséggel akarnak boldogulni, így gazdagítják családjaikat és városunkat.”

Varga Lívia

Pillanatkép a tavalyi városnapi ünnepségről. Ahogy akkor, úgy most is az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170 éves jubileumára emlékezik Zalaegerszeg, hangsúlyozta Balaicz Zoltán polgármester

Forrás: ZH Archívum

Fotó: Seres Péter

Erről is beszélt Balaicz Zoltán polgármester a város születésnapja alkalmából, hangsúlyozva: ahogy 2018-ban, úgy 2019-ben is az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170 éves jubileumára emlékezünk, ami nemzeti történelmünk egyik legdicsőbb, a mai napig minden magyar ember szívét egyszerre megdobbantó eseménye.

- Városunk közössége, ahogy az ránk jellemző, méltó módon emlékezett és emlékezik erre a nagyszerű eseményre, valamint a zalai hősökre: Deák Ferencre, a haza bölcsére, Csány Lászlóra, a vértanú miniszterre, Püspöky Gráciánra, aki a budai vár visszafoglalásakor először tűzte ki a magyar zászlót, Gasparich Márkra, a vértanú tábori lelkészre, Csillagh Lászlóra, Hertelendy Kálmánra, Skublics Istvánra és minden zalai hazafira, aki a nemzetért, a szabadságért és a függetlenségért harcolt – idézte meg dicső múltunk zalai nagyjait Balaicz Zoltán.

Megjelentetik a zalai 47-es honvédzászlóalj történetét bemutató képes albumot, tanulmánykötetekkel, konferenciákkal, emléktáblákkal, testvérvárosi közös programokkal idézik meg a reformkor, a forradalom és a szabadságharc eseményeit. A Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesülettel pedig emlékezetessé teszik a városi rendezvényeket.

Pillanatkép a tavalyi városnapi ünnepségről. Ahogy akkor, úgy most is az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170 éves jubileumára emlékezik Zalaegerszeg, hangsúlyozta Balaicz Zoltán polgármester Fotó: Seres Péter / ZH Archívum

- A nagy ősök példája kötelez bennünket – folytatta Balaicz Zoltán. – Mi, zalaegerszegiek, jól tudjuk: nem mehetünk előre másképpen, mint a múlt értékeire alapozva, megőrizve mindazt, ami jó, mindazt, ami értékes, hozzáadva, ami mi vagyunk, hozzáadva, ami még hiányzik, ami igazodik a jelenünkhöz és a remélt jövőhöz, és ami tehetségünk, szorgalmunk, vágyaink szerint tőlünk telik. Amit utódainknak adhatunk át méltó örökségként.

Balaicz Zoltán leszögezte: csak akkor tudjuk közös városépítő céljainkat megvalósítani, ha mindannyian a közös jó előmozdítására irányítjuk figyelmünket. Ez, tette hozzá, lehetőség arra, hogy megteremthessük egy újfajta, lelkiekben, szellemiekben és anyagiakban is gazdagabb zalaegerszegi élet alapjait.

- A zalaegerszegiek tudják és hiszik, hogy csak úgy lehet fejlődni, ha minden napot komolyan veszünk, minden napot kihasználunk és minden nap azzal a céllal kelünk fel és indulunk munkába, hogy tudjuk, magunkért és a közösségért tenni kell, küzdeni kell. A zalaegerszegiek pedig, miként a múltban, úgy most is küzdenek, dolgoznak, teszik a dolgukat.

A városvezető rámutatott: fontos, hogy tudjuk, miért, kikért munkálkodunk. Tisztában kell lennünk azzal, hogy munkánkkal nemcsak a jövőnket építjük, hanem a múltunkat is tiszteletben tartjuk, őseink hagyományait és értékeit visszük tovább.

Zalaegerszeg nyugalmat, biztonságot, kiszámíthatóságot jelent, az itt élők pedig megértést, bizalmat és szeretetet nyújtanak, hangsúlyozta a polgármester.

„Csak úgy lehet fejlődni, ha minden napot kihasználunk és komolyan veszünk.” – Balaicz Zoltán (polgármester)

- Egy város olyan, mint egy ember. A város teste a külleme, a megjelenése, az épületei, az utcái, a terei, a látnivalóinak és természeti adottságainak sora. De a városnak van lelke is, épp úgy, ahogy az embernek. A várost a benne lakók töltik meg élettel, lélekkel. A gondoskodó családok, a nyugalmat és bölcsességet sugárzó idősek, akik emlékeztetnek bennünket a megbecsülendő múltra, valamint a vidám gyermekek és fiatalok, akik a jövőt jelentik.

Balaicz Zoltán szerint ha pozitív történéseket szeretnénk az életükbe hívni, akkor muszáj pozitív jövőképet kialakítani.

- Éppen így tettünk mi is. Közösen kitűztük a célt, hogy bármi is történik, azon fogunk dolgozni, hogy Zalaegerszeg ne csak a múlt és a jelen, hanem a jövő városa is legyen. Azon munkálkodunk mindannyian, hogy valóra váltsuk közös álmunkat, amit úgy hívunk: Zalaegerszeg, azért, hogy itt, nálunk mindenki megtalálja a jövőjét.

Ez a Zalaegerszeg, amelyért mindenki szorgalmasan teszi a dolgát, egy békés, barátságos, szerethető és vonzó város, amely lakosainak otthont nyújt, vendégeinek pedig kitárja kapuit és szívét, sorolta a polgármester. Megjelenik benne a természet szépsége, virágok, parkok, erdők. De megjelenik a modern kori infrastruktúra is: impozáns épületek, új létesítmények, korszerű útszakaszok, kerékpárutak és járdák.

- Ennek a Zalaegerszegnek a lakói mosolygós, vidám és szorgalmas emberek. Mosolyogva intenek a szomszédoknak, köszönnek az ismerősöknek, bólintanak az arra jövő ismerős autósnak. Ahogy a Biblia is fogalmaz: „amilyen szemmel nézünk a világra, az úgy tekint vissza ránk.” Emiatt érezzük lakóhelyünket valódi otthonnak, ahol jó élni – fogalmazott Balaicz Zoltán.

A város napján nemcsak a múlt dicső tetteire kell emlékeznünk, hívta fel a figyelmet a polgármester, hanem azokból erőt merítve, összefogással, akarattal, becsülettel, alázattal, szerénységgel, munkával és szorgalommal kell tovább építenünk a megújuló és erősödő megyeszékhelyet, Zalaegerszeget.

- Ehhez kívánok mindannyiunknak kitartást és egészséget, szeretett szülővárosomnak, Zalaegerszegnek pedig boldog születésnapot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában