A polgárváros ünnepe

2019.04.27. 07:00

Mint ragyogó lámpások – Ünnepi közgyűlés után mutatkozott be a Thúry-desszert

Pedagógusi életművéért Boros Antal nyugalmazott gimnáziumi tanár vehette át a díszpolgári címet a tegnapi, nagykanizsai város napi ünnepi közgyűlésen.

Horváth-Balogh Attila

A hagyományos raklapfestő versenyre közel 70 csapat nevezett. Köztük a péterfys Istenek dárdája alakulat Horváth Kevinnel, Kánnár Dáviddal, Landek Barnabással és Opra Rebekával Fotó: Gergely Szilárd

Pénteken vette kezdetét a város napja programsorozata Nagykanizsán, melynek kiegészítő elemeként a Netta Pannonia Kft. és a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza az úgynevezett P-nap rendezvényeivel jelent meg a városközpontban. Ennek hagyományos momentuma a raklapfestő verseny, melyre közel 70 csapat nevezett. Délután a Jézus Szíve templomban Szűcs Imre plébános, helyettes esperes által, a város papságával közösen Nagykanizsáért és a város lakosságáért bemutatott ünnepi szentmisét követően a Deák téren felvonták a lobogót. Majd a város vezetői, a képviselők, valamint az ünneplő polgárok a Medgyaszay Házba vonultak át, ahol a hagyományos díszközgyűlésre került sor, melyen a testvér-, illetve partnertelepülésekről, Bihácsról, Csáktornyáról, Gleisdorfból, Kovásznáról, Magyarkanizsáról, Togliattiból és Sicsiacsuangból érkezett küldöttségek is részt vettek. Itt az Eraklin Táncklub Egyesület műsorát és Eisenschreiber Anna zongorajátékát követően Dénes Sándor polgármester mondott beszédet.

Kitüntetők és kitüntetettek. Állnak (balról): Fenyves Dávid, Kápolnás Zoltán, Szendrődi Péter, Major Ferenc, Mohai V. Lajos, Cseresnyés Péter, Dénes Sándor, dr. Polay József, Horváth Ferenc, Kunics Anikó, Lenkovics Levente, Szakos Lilla, Tóth István. Ülnek: Matyola Péterné, Koller Jutka, dr. Pálffy Erzsébet, Boros Antal díszpolgár, Schmidt Istvánné, Szabó Ádám. A képről hiányzik: Szabó Zsigmond Fotó: Gergely Szilárd

– A mai nap tisztelt hölgyeim és uraim, a jelen nagyszerű, lámpásokként ragyogó személyiségeinek a felmutatásáról is szól – jelentette ki ünnepi beszédében Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere. – Városunk „hőseinek” dicséretéről, követendő magatartásuk és hivatásuk példává emeléséről. Azokról az emberekről, akikre büszkén nézhetünk fel a mindennapok világában.

A kitüntető címek előtt Dénes Sándor Kápolnás Zoltán borásznak átadta az idei Nagykanizsa Város Bora címmel járó díjat és oklevelet, amit 2018-as chardonnay borával érdemelt ki a bortermelő.

Idén a megyei jogú város címere elismerést Schmidt Istvánné lokálpatrióta, Matyola Péterné anyakönyvvezető, Mohai V. Lajos író, illetve Szabó Zsigmond nyugalmazott operatőr érdemelte ki, utóbbit Ódorné Szabó Mária képviselte az ünnepségen. A díjat a közgyűlés posztumusz ítélte oda néhai Fenyves Márk táncművésznek, aki helyett testvére, Fenyves Dávid vette át az elismerést.

Az Év Vállalkozása címet Major Ferenc órásmester, Szend­rődi Péter, a Color 99 Kft., valamint Horváth Ferenc, a Fa-Feri Kft. ügyvezetője vehette át Dénes Sándor polgármestertől és Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselőtől.

Nagykanizsa Városért címet vehettek át a Zalagyöngye Táncegyüttes alapítói, Tóth István, Lenkovics Levente, Kunics Anikó és Szakos Lilla, továbbá Szabó Ádám plébános, dr. Polay József jogász-közgazdász, dr. Pálffy Erzsébet nyugalmazott házi- és aktív ifjúságorvos, valamint Koller Jutka szociális intézményvezető.

A hagyományos raklapfestő versenyre közel 70 csapat nevezett. Köztük a péterfys Istenek dárdája alakulat
Horváth Kevinnel, Kánnár Dáviddal, Landek Barnabással és Opra Rebekával Fotó: Gergely Szilárd

A város díszpolgára lett Boros Antal nyugalmazott gimnáziumi tanár, akinek pedagógusi életművét ismerték el a kitüntetéssel.

Az ünnepséget Simon Balázs és Esze Zsolt jazz duójának fellépése zárta. Az ezt követő fogadáson Cseresnyés Péter mondott pohárköszöntőt, és a vendégek itt kóstolhatták meg először a Mihályi László cukrászmester, a francia cukrászati stílus magyarországi megteremtője által készített Thúry-desszertet. Elhangzott: a körtés finomságot a térségre jellemző ízek és aromák inspirálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában