Virágvasárnap barkát szentelnek

2019.04.16. 07:00

Megyeszerte kezdetét vette a nagyhét

Krisztus szamárháton érkezett Jeruzsálembe. A nép hozsannázott, és pálmaágakat lengetve köszöntötte. Virágvasárnapon erre emlékezik a katolikus egyház.

Gyuricza Ferenc

Kiss György plébános és Fitos Vencel a zalatárnoki templomban

Fotó: Gyuricza Ferenc

A virágvasárnap, azaz a húsvétot megelőző vasárnap a nagyhét kezdete is egyben, s a néphagyományok szerint ezen a napon a rontás, a jégkár vagy a betegségek ellen barkát szentelnek, esetleg barkás bevonulást vagy körmenetet tartanak a templomokban.

Kiss György plébános és Fitos Vencel a zalatárnoki templomban
Fotó: Gyuricza Ferenc

Így történt ez a megye számos pontján, köztük Zalatárnokon, Nován és Szilvágyon, ahol Kiss György plébános tartotta a miséket. Az atya a ceremónia után azt kérte a hívektől, hogy vigyék haza a megszentelt barkákat, s helyezzék el otthonukban. A novai Nagyboldogaszszony templomban a Göcsej Szíve Dalkör emellett passiót mutatott be, míg Zalatárnokon és Szilvágyon a barkaszentelésen kívül a passió felolvasásával idézték még fel a virágvasárnapi hagyományokat.

Kiss György azt is elmondta: a nagyhéten keresztutakkal, körmenetekkel emlékeznek Krisztus halálára és feltámadására, és Nován nagypénteken, az este fél hatkor kezdődő szentmisén is bemutatják a passiót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában