Igényes környezetben

2019.04.10. 07:00

Megszépült a Horvát Köztársaság nagykanizsai konzulátusa

Júniusban iktatták be dr. Koósz Attilát, a Horvát Köztársaság magyarországi tiszteletbeli konzulját. A diplomata pedig felújíttatta a városban működő konzulátust.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Koósz Attila Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap/ ARCHÍV

A Rozgonyi utcai épület homlokzatán tábla hirdeti a változást, a helyiségbe belépőt pedig igényes környezet fogadja.

– A Horvát Köztársaságnak Magyarországon három képviselete van – bocsátotta előre dr. Koósz Attila. – A nagykövetség Budapesten, a főkonzulátus Pécsen és a konzulátus Nagykanizsán. Utóbbi az egyetlen, ami nem megyeszékhelyen működik, ami a város számára jelentős dolog. Az 1999-ben alapított konzulátusra ráfért már a felújítás, hiszen az eltelt 20 év alatt jelentősen amortizálódott. Mivel diplomáciai képviseletről van szó, igyekeztem olyan környezetet kialakítani, amelyben méltó módon lehet fogadni a legmagasabb rangú vendégeket is. Elég forgalmasak itt a szerdák is, ez a fogadónapom, amikor 10 és 12 óra között várom a hozzám fordulókat. Állampolgársági ügyekben, jogi és cégalapítási kérdésekkel, horvát–magyar közös pályázati projektek kapcsán is keresnek. Nagy segítségemre van Dancs Zoltán, Zalaszentmárton polgármestere, aki korábban a megyén dolgozott, és nagyon tájékozott a maga területén. És még egy, talán mind közül a legfontosabb projektet kihagytam a felsorolásból: az új murakeresztúri közúti híd és határátkelő megépítésének előkészítésében is részt veszek. A fejlesztés Nagykanizsa érdeke is, hiszen gazdasági szempontból nyithat a város Kapronca felé.

Dr. Koósz Attila: „Méltó körülmények között fogadhatom a vendégeket” Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Dr. Koósz Attila azt is elmondta, hogy a munkálatok során a helyiségek új parkettet kaptak, a falakat újrafestették, s ahol szükséges volt, kijavították a vakolathibákat, illetve teljesen új, ízléses enteriőrt alakítottak ki. A bútorzat cseréje, új bútorok vásárlása is megtörtént. A beruházás finanszírozásában a dél-zalai város önkormányzata, a Mura menti Nemzetiségi Területfejlesztési Társulás segített, s komoly részt vállalt a költségekből dr. Koósz Attila is.

– Szervezési, illetve kulturális kérdésekben pedig nagy segítséget kapok a murakeresztúri nemzetiségi önkormányzattól, illetve az általános iskolától – tette hozzá a tiszteletbeli konzul. – A jövőben szeretném felkeresni a többi Mura menti település horvát nemzetiségi tisztségviselőit, polgármestereket, iskolaigazgatókat, mert hasonló együttműködésre törekszem velük is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában