harmincadik évforduló

2019.04.04. 13:00

Jubileumi gálaműsorra készülnek a Vajda József Népdalkör nótázói

Április 6-án, szombaton 16 órai kezdettel tartja nagyszabású 30 éves jubileumi műsorát a helyi művelődési házban az olajos múltú település Vajda József Népdalköre.

Horváth-Balogh Attila

A Gellénházi Vajda József Népdalkör teljes létszámban a számukra otthont adó művelődési ház parkjában Fotó: A szerző

Immár három évtizede annak, hogy Kulcsárné Csejtei Marianna, aki a kezdetektől irányítja a népdalkör munkáját, felkereste Völgyesi Jenőt, az akkor Bartók Béla nevét viselő helyi művelődési otthon vezetőjét, hogy szeretne egy népdalkört alakítani. A pozitív válasz után az elgondolást tett követte, hamarosan összeállt a női dalárda, majd a férfiak is bekapcsolódtak a munkába, s azóta vegyes népdalkörként működnek. Az évek során mind a népdalkör, mind az önállóan is éneklő férfikar úgy Gellénházának, mint Zala megyének sok-sok elismerést és dicsőséget hozott. Sokat köszönhetnek Vajda József népzenekutatónak és népdalgyűjtőnek, aki a kezdetektől sokáig segítette a csoport munkáját, kijárt a próbákra, szakmai tanácsokkal, népdalcsokrokkal látta el az egyre pallérozottabban éneklő együttest. 2001-ben a család hozzájárulásával felvették Vajda József nevét, s az ő szellemiségét követve da­lolnak immár 30 éve. A csoport jelenlegi létszáma 20 fő, akiket az együtt éneklés öröme tart össze.

A Gellénházi Vajda József Népdalkör teljes létszámban a számukra otthont adó művelődési ház parkjában Fotó: A szerző

A népdalkör sokszínűségét mutatja, hogy a zalai és más tájegységek népdalkincsének ápolásán túl mindig nagy hangsúlyt fektettek a népszokások, hagyományok ápolására is. A naptári évhez fűződő szokásokat, jeles napokat szinte mind színpadra állították, népi játékok formájában bemutatták. A szombati jubileumi gálán ízelítőt adnak tudásukból – táncolnak, dalolnak, s a népi játékokból is bemutatnak néhányat. Az ünnepi alkalomra a 30 év legszebb pillanatait megörökítő fényképekből kiadványt jelentetnek meg.

A Vajda József Népdalkör tagjai szombaton ünneplőbe öltöztetik a szívüket és műsorukkal köszönik meg a sok-sok segítséget, támogatást, elismerést, amelyek erőt és lendületet adtak számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában