A höveji pókolást tanulták

2019.04.08. 11:30

Hatodszor rendezték meg a hazai alkotóházak hétvégéjét Gébárton

A gébárti Kézművesek Háza az elmúlt hét végén is csatlakozott az Alkotóházak Országos Egyesülete által életre hívott népi kézművesházak és műhelygalériák programhoz, amelyet hatodszor rendeztek meg.

Arany Horváth Zsuzsa

Prokné Tirner Gyöngyi, Véghné Lőrincz Ágnes, valamint a csipke- és hímzőszakkör tagjai a höveji csipkék között Fotó: Katona Tibor

A hazai alkotóházak – az európai kézműves hétvégéhez kapcsolódva – 56 helyszínen várták a látogatókat s tartottak szakmai bemutatókat, továbbképzéseket. A szervezésben részt vesz a Népművészeti Egyesületek Országos Szövetsége és a Hagyományok Háza is. Szombaton a zalaegerszegi helyszínen, a Kézművesek Házában Prokné Tirner Gyöngyi, a ház vezetője avatott a részletekbe.

– Kettős céllal jött létre a nagyszabású hétvége, egyfelől szeretnénk felhívni a figyelmet a népi kézművesség közösségi tereire, másfelől a nagyközönség számára is lehetővé válik a tevékenységek kipróbálása. Egyre kevesebb helyen van mód ugyanis erre, ezért fontos az érzékenyítés, hiszen ha csak néhányan maradnak meg a szakkörök tagjaiként, már nagyot lépünk előre. Mi a kezdetektől részt veszünk ebben a hétvégi akcióban – említette a Kézművesek Háza vezetője.

A rendezvényen kovácsok, keramikusok, fazekasok, fafaragók, hímzők, bőrösök várták az érdeklődőket, akik autentikus, hiteles tudással és tárgyakkal találkozhattak. A szakmai képzés ezúttal a csipkeszakköröknek és a hímzőknek kedvezett. A választás azért esett rájuk, mert ők jelentkeztek a legszebb kollekcióval a decemberi „Készítsük lelkünket!” elnevezésű adventi kiállításra. Ezért érdemelték ki, hogy Véghné Lőrincz Ágnes népi iparművész két napig tanítsa nekik a höveji pókolást.

Prokné Tirner Gyöngyi, Véghné Lőrincz Ágnes, valamint a csipke- és hímzőszakkör tagjai a höveji csipkék között Fotó: Katona Tibor

A 300 lélekszámú, önálló népviselettel nem rendelkező névadó település Győr-Moson-Sopron megyében, Kapuvártól 6 kilométerre található, innen érkezett a népi iparművész, aki a nagymamájától tanulta az egyedülálló csipke­technikát, amelynek 2014-ben a Hungarikum Bizottság a „Kiemelkedő Nemzeti Érték” címet adományozta.

– A höveji csipke Nyikos Gáspárné Horváth Borbála höveji egykori cselédlánynak köszönhető, aki 1860 körül Pozsonyban szolgált, ott látta ezt a csipketechnikát, s vitte haza a szülőfalujába – mondta Végné Lőrincz Ágnes. – Először egy kötényt készített magának és két barátnőjének. Ez a három kötény indította el útjára a höveji pókolást. Hogy az mi? A különlegességét az adja, hogy a finom anyagba, kezdetben sifonba, vászonba, grenadinba, patyolatba, később batisztba és a ma nehezen beszerezhető organdiba kör alakú lyukakat vágunk, s ezt cérnával díszítjük ki. Ez maga a pókolás. Az ornamentikus lyukminták (tekert, macskatalp, tiklábas, gombos, kalinkó, búzaszemes stb.) az évek során állandóvá váltak, nevet is kaptak, ma már ettől a körülbelül hatvanféle variációtól nem illik eltérni.

A népi iparművészet mestere lapunknak elmondta, ma már csak az idősebbek foglalkoznak ezzel a technikával odahaza is, hiszen nagyon idő- és türelemigényes, de törekszenek az átadására. A továbbélése a különleges díszminták miatt elsősorban ünnepnapokon használt lakástextileken, alkalmi viseleteken képzelhető el. A technikát a győri iparkamara oktatásán tanító, sajnálatára csak fiúkkal és fiúunokákkal rendelkező Lőrincz Ágnes csuklóján például igézően egyszerű és hófehér karkötőt láthattunk, de stólák, vállkendők s menyasszonyi ruhák éke is lehet höveji pókolt csipke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában