Gyalogosnak veszélyes

2019.04.10. 11:30

Forgalomlassító szigetet és zebrát szeretnének a közlekedők a kanizsai kereszteződésbe

Forgalomlassító eszközöket kér az önkormányzattól a Piarista-­iskola a Sugár és Arany János utcák kereszteződésébe. Az intézmény vezetője szerint a reggeli és délutáni időszakban – a gyalog­átkelőhely hiánya miatt – veszélyben vannak, akik át akarnak kelni az úton.

Pásztor András

Komoly problémákat okoz a gyerekek iskolába járása a közlekedés miatt

A Piarista-iskola mellett a Szent Imre Egyházközség és számos lakó fogalmazott meg hasonló kérést. Mint írták: komoly problémákat okoz a reggeli iskolába járás és a gyermekek délutáni hazamenetele, miután a Sugár utcán – a 30 km/órás sebességkorlátozás mellett – sok a gyorshajtó, illetve sem a kereszteződés előtt, sem utána nincs gyalog­átkelőhely felfestve. A legközelebbi „zebra” a zeneiskolánál található. A templomba járó idősek is hosszú percekig kénytelenek várakozni, ha át akarnak kelni az úton. Csak az ősz folyamán három súlyos baleset is történt a Sugár és Arany János utca kereszteződésében, ami alátámasztja a fent leírtakat.

Az iskola és az egyházközség vezetése arra kérte az önkormányzatot, hogy – ahogy a pár száz méterrel odébb lévő Batthyány Lajos Gimnáziumnál – alakítson ki forgalomlassító szigetet és gyalogátkelőhelyet a kereszteződésben.

Három súlyos baleset is történt az ősz folyamán ebben a kereszteződésben Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Az önkormányzat válaszlevelében elismerte, hogy a Sugár utcai közlekedés kritikus. Mint írták: a kereszteződések nehezen beláthatók, a hosszú egyenes szakasz pedig gyors­hajtásra ösztönzi az autósokat. Mivel a renitens sofőrök kiszűrése a rendőrség feladata, a probléma felvetését a kanizsai rendőrkapitányság felé továbbította az önkormányzat.

Nem olyan egyszerű a zebra megvalósítása

Ami a gyalogátkelőhelyet illeti, az némileg bonyolultabb – derül ki az önkormányzat válaszleveléből. A kereszteződés után közvetlenül ugyanis egy buszmegálló található, s a hatályos jogszabályok szerint gyalogátkelőhely nem alakítható ki az autóbuszmegálló végétől számított 5 méteres távolságban. Az önkormányzat ettől függetlenül ígéretet tett arra, hogy a kereszteződés Arany János utcai szakaszára fekvőrendőröket telepít, valamint a zeneiskolánál található gyalogátkelőhelyet idővel megszünteti és a kereszteződéshez közelebb helyezteti át.

Az önkormányzat válaszával kapcsolatban megkérdeztük Nyeste Pált, a Piarista-iskola igazgatóját, aki elmondta: részben elégedettek a probléma csillapítását célzó ígéretekkel, ám a gyalogátkelőhely áthelyezése nem orvosolja az Arany János utcából érkező gyalogosok problémáját.

Ezek is érdekelhetik