Házi készítésű kozmetikumok

2019.04.09. 11:00

Az otthoni szépségápolásról tanulhattak a ságodi nyugdíjasok

A szépségápolás az emberiség történelmével egyidős, akkor kezdődött, amikor a nők először pillantották meg magukat a folyók víztükrében.

Fincza Zsuzsa

A bevállalós ságodi nyugdíjasok: (b-j) Kónya Miklósné, Farkas Nándorné, Fábián Imréné, Halász Erzsébet, Kovács Józsefné és a rendezvény szervezője: Szekeresné Farkas Tilda – mögöttük az alkotó: Bertáné Hajdu Katalin kozmetikus Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár „Az egész életen át tartó tanulás támogatása könyvtári környezetben” című pályázatának köszönhetően a ságodi Gyöngyvirág nyugdíjasklub tagjai a minap Bertáné Hajdu Katalin kozmetikustól elméleti és gyakorlati kiképzést kaptak az otthoni szépségápolásból.

– Ha betartunk néhány szabályt, mi magunk is biztonságos kozmetikumokat készíthetünk, ráadásul jóval kevesebb kockázattal, a házi kencékben ugyanis biztos, hogy csak az van benne, amit magunk beleteszünk. Fontos, hogy a bőrápolás az életkornak megfelelően történjen, de mivel mindenkinek más és más az életmódja, az életstílusa, így az azonos „évjáraton” belül is mindegyikünknek különbözik a bőre.

A bevállalós ságodi nyugdíjasok: (b-j) Kónya Miklósné, Farkas Nándorné, Fábián Imréné, Halász Erzsébet, Kovács Józsefné és a rendezvény szervezője: Szekeresné Farkas Tilda – mögöttük az alkotó: Bertáné Hajdu Katalin kozmetikus Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

A kozmetikus szerint 25 év után már érdemes elkezdeni a házi szépészkedést. Ettől a kortól kezdenek kirajzolódni a mimikai ráncok, az arcvonások felveszik a végső formájukat, s bizony az arc színe fakul, időnként megjelennek a szem alatt a táskák is. 35–50 év között a bőr veszít a feszességéből, a mimikai ráncok mélyülnek. A bőröregedés drasztikus felgyorsulását a hormonszint zuhanása okozza. A bőr minősége és ellenálló képessége egyaránt romlik, a ráncok tovább mélyülnek, az arcvonások megnyúlnak. Használjuk rendszeresen a ránctalanító nappali és éjszakai krémeket, viszont ne váltogassuk túl gyakran a márkákat, a hatásuk ugyanis általában 4-6 hét után jelentkezik.

– A napi bőrtisztítás mellett fontos, hogy hetente legalább kétszer átradírozzuk a bőrünket, és eltávolítsuk a leválni készülő hámsejteket. Villámgyorsan, fillérekből összeállítható a hatékony bőrradír, csak egy kis olívaolajat kell összekeverni tengeri sóval vagy cukorral. Hogy gyulladáscsökkentő is legyen a radírozás, keverjünk joghurtba élesztőt és búzadarát (búzadara nélkül kiváló gyulladáscsökkentő pakolás). A citrom frissen kifacsart levét is összekeverhetjük cukorral vagy tengeri sóval – hatékony, puhító bőrradírt kapunk – a kiszáradt kezet, könyököt és a repedezett sarkot is rendbe tehetjük vele – sorolta a szakember.

A legegyszerűbb frissítő áttörlést akár naponta alkalmazhatjuk – dörzsöljük át óvatosan a bőrünket narancs- vagy citromszeletekkel. A legegyszerűbb frissítő pakolás, ha felkarikázott uborkát rakunk a szemünkre, az arcunkra, a dekoltázsunkra. A szem alatti karikákat leginkább pihenéssel tüntethetjük el, de ha nincs rá időnk, tegyünk a hűtőbe egy kanalat, és ha kellően lehűlt, rakjuk a szem alatti táskákra. Hasonlóan jó hatású az áztatott és lehűtött zöldtea-filter is. A legismertebb tápláló, hidratáló pakolás: fél deci joghurtba (vagy tejszínbe, tejfölbe) keverjünk reszelt uborkát, 1 teáskanál olívaolajat és egy teáskanál mézet. A feszesítő arcpakolás: 2 evőkanál túró és 1 evőkanál méz keveréke; a nyugtató maszk: fél deci joghurtba 2 teáskanál méz és 1 banán.

Ha száraz a bőröd, egyszerűen nyomj szét egy fél banánt villával, keverj hozzá egy kis tejszínt, kend fel a képedre és hagyd hatni 15 percig. Amúgy nemcsak a banán, hanem szinte valamennyi gyümölcs belezúzható az arcpakolásokba – a gyümölcssavak enyhe bizsergést okoznak, de ettől nem kell megijedni. A frissen szedett málna, az eper összekeverve 1-2 evőkanál natúr joghurttal vagy tejszínnel, természetes vitaminokkal és ásványi anyagokkal turbózzák fel a bőrünket. Az A-vitaminban gazdag barackok a szövetek újjáépítésében játszanak szerepet – belsőleg és arcpakolás formájában egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában