Prózamondó találkozó és koszorúzás

2019.04.12. 09:00

A Kossuth-díjas Nagy Gáspár költőre emlékeztek Kanizsán

Nagy Gáspárról emlékeztek meg csütörtökön prózamondó találkozóval és emléktábla­koszorúzással a dél-zalai városban.

Szabó Zsófia

A költő emléktáblájánál Kovácsné Mikola Mária, a KKK igazgatója és Horváthné Gelencsér Edit, a HSMK vezetője Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

A 2007-ben elhunyt neves költő családi szállal kötődött a dél-zalai városhoz. Gyakran töltötte a nyarakat nagynénje Deák téri házában, amelynek falán márványtábla őrzi emlékét. Tisztelői, a hagyományokhoz híven, minden évben megkoszorúzzák a táblát. Az idei, bensőséges hangulatú ünnepségen, amelyet a Kanizsai Kulturális Központ (KKK) szervezett, Papp Ferenc korábbi igazgató, a költő egykori barátja mondott beszédet. Kiemelte: mind a koszorúzás, mind pedig a prózamondó verseny különleges idén, ugyanis Nagy Gáspár tavasszal töltené be 70. életévét.

– Nekünk, egykori évfolyamtársaknak, barátoknak, tisztelőknek, fiatal és kevésbé ifjú versmondóknak nem csak emlékezni kell, de emlékeztetni is a szűkebb és tágabb közösséget: Nagy Gáspár a nemzetért elkötelezett bátor kiállása, a magyar kultúra és erkölcs igaz értékeinek képviselete, rendszerkritikus lírája, szellemi-politikai feladatvállalása révén kiemelkedett kortársai közül. Életútja, szikrázó tehetsége, közéletisége, mélységes humanizmusa példa lehet napjaink emberének – fogalmazott Papp Ferenc az emléktáblánál tartott megemlékezésen.

A költő emléktáblájánál Kovácsné Mikola Mária, a KKK igazgatója
és Horváthné Gelencsér Edit, a HSMK vezetője Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

A beszéd után a résztvevők, köztük Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója is megkoszorúzta az emléktáblát. Ezt követően került sor a HSMK-ban a költőről elnevezett vers- és prózamondó találkozóra, amelyre nemcsak a fiatalokat várták, hanem a felnőtt korosztályt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában