Fenékpuszta múltja és az ókori hősnők

2019.04.17. 12:00

A keszthelyi közgázban ért véget a tudományos diákkonferencia

A megyeszékhelyi Ady-iskola Izsák Imre Alapítványa által szervezett megyei tudományos diákkonferenciát Zalaegerszeg és Nagykanizsa után a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziumában is lebonyolították.

ZH

A vendéglátó tanárok között (bal oldalon Siszler Katalin intézményvezető, jobbról Páhi Sándorné Szalai Éva intézményvezető-helyettes) láthatók a konferencián előadó keszthelyi, nagykanizsai és zalaegerszegi diákok

Fotó: ZH

A vendéglátók A történelem és a közgazdaságtan szinergiá­ja címmel tartottak előadást. Jordán Lukács, Kiss Andrea és Schlichthuber Klaudia Fenékpuszta történelméről beszélt. Egy általuk készített üzleti terv alapján az e területen kialakítandó történelmi emlékhelyről s annak működtetéséről tartottak bemutatót. Felkészülésüket segítették a Balatoni Múzeum munkatársai is.

Az előadást római korhoz köthető tárgyi emlékek bemutatásával színesítették. Egészen más világról tudósított Németh Laura, a zalaegerszegi Ady-gimnázium végzős tanulója, aki A történelem rejtett hősnői című előadásában az ókori sztyeppei törzsekben élő nők jogait és kötelességeit mutatta be.

A vendéglátó tanárok között (bal oldalon Siszler Katalin intézményvezető, jobbról Páhi Sándorné Szalai Éva intézményvezető-helyettes) láthatók a konferencián előadó keszthelyi, nagykanizsai és zalaegerszegi diákok Fotó: ZH

 

Az inspirációt Jeannine-Davis Kimball amerikai régész Harcos nők című könyve adta. Előadásának legfőbb üzenete az volt, hogy bár éltek akkoriban olyan asszonyok, akik harcosként azonosíthatók, akiknek meglepő hatalmuk volt, mégis az igazi hősnők azok a névtelen anyák voltak, akiknek egy törzs fennmaradása, szellemi és fizikai gyarapodása köszönhető.

Nemes Erika, az Izsák-alapítvány kuratóriumának elnöke a diákkonferencia fő számait sorolta összegzésként: hét előadás, tizenhárom előadó, öt intézmény. A jövőben igyekeznek még több intézményt, még több diákot bevonni a programba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában