A madárberkenyétől egészen az áfonyáig

2019.03.02. 07:00

Kétszer annyian neveztek a Pannónia Párlatversenyre, mint tavaly

Több mint félezer, határon innen és túlról érkezett párlatmintát bírált neves szakmai zsűri a Pannónia Párlatversenyen.

Szabó Zsófia

A zsűriből dr. Zámbó Anita, Dömötör Balázs és Dúl Udó Endre párlatot értékel Fotó: Gergely Szilárd

Második alkalommal szervezte meg a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület az országos megmérettetést hobbi-párlatkészítőknek. Gazdag Attila elnök, versenyigazgató jelezte: idén kinőtte magát a verseny. Kétszer annyian neveztek, mint tavaly.

– A zsűri 537 tételt értékelt – mondta. – Az ország minden megyéjéből, sőt, még Szerbiából és Romániából is érkeztek minták otthoni és bérfőzőktől. A bírálók viszont nagyobbrészt kereskedelmi főzdések, tehát a szakma minősíti, értékeli az amatőrök szárnypróbálgatásait. Aki jó értékelést kap, annak párlata országos, sőt nemzetközi szinten is megállja a helyét. Számos izgalmas párlattal is találkoztak az ítészek, köztük a borzag, ami közismertebb nevén gyalogbodza.

A zsűriből dr. Zámbó Anita, Dömötör Balázs és Dúl Udó Endre párlatot értékel Fotó: Gergely Szilárd

Emellett áfonya, madárberkenye, som, fekete ribizli párlat tételeket is értékelt a zsűri – a csonthéjas párlatokon, a meggyen, a cseresznyén, a barackon túl. A hagyományos ízvilágúak voltak túlsúlyban.

A bírálók csapatából Tóth István hangsúlyozta: tegnap délig kóstolt párlatminták nagyobb részt „korrektek” voltak, kevés hibás tétellel találkoztak.

– Összességében, az eddigi tapasztalataink szerint jó párlatokat ízleltünk. Több ezüst és bronz minősítésű volt köztük, ám nem kevés arany is akadt. A hibás tételeknél előfordult elő- és utópárlati, azaz főzéstechnológiai hiba – összegezte Tóth István zsűritag.

Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztó március 9-én szombaton lesz a sormási hotelben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában