Felfelé ívelő pályán

2019.03.20. 07:00

Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban, a világban? – Konferencia a kanizsai kampuszon

Az ország gazdasága emelkedő pályán áll, de vannak fejlődést kockáztató tényezők – hangzott el azon a konferencián, amelyet tegnap tartottak a Pannon Egyetem helyi kampuszán.

Szabó Zsófia

Janzsó Antal, professzor dr. Kovács Árpád, Dénes Sándor és Bene Csaba a sajtótájékoztatón Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban, a globális világban? elnevezésű szakmai fórumon az ország gazdaságának és államháztartásának kilátásairól esett szó. A konferenciát idén is közösen szervezte a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének Nyugat-dunántúli Regionális Szervezete, (GTTSZ), az egyetem helyi kampusza és a Nagykanizsai Szakképzési Centrum. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Dénes Sándor polgármester kiemelte: a konferencia középpontjában a gazdaság áll, amely mindennek az alapja. Ha jól működik, akkor az ország vagy egy adott város szép jövő előtt áll.

Professzor dr. Kovács Árpád egyetemi tanár, a Költségvetési Tanács elnöke jelezte: hosszú évek óta emelkedő pályán van az ország gazdasága.

– A gazdasági feltételek lehetővé teszik, hogy a megkezdett programok, köztük a családi életre, a szociális biztonságra, a városfejlesztésekre vonatkozók folytatódni tudjanak. Vannak azonban külső, illetve belső kockázatok, ezért szükség van tartalékképzésre. A kockázati tényezők közt az Európai Unió jövője, a Brexit kérdése egyaránt szerepel, ám az Európa új súlypontját meghatározó visegrádi csoport kapcsolatainak, összefüggés-rendszereinek helyzetteremtése, vagy az USA és Oroszország, illetve Kína viszonyrendszerei szintén kockázatot jelenthet, akárcsak az, hogy a megfelelő munkaerőt tudjuk-e biztosítani. Ennek ellenére nyugodt időszak elé nézünk itthon – mondta professzor dr. Kovács Árpád.

Janzsó Antal, professzor dr. Kovács Árpád, Dénes Sándor és Bene Csaba a sajtótájékoztatón Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Janzsó Antal főtitkárhelyettes pedig annak adott hangot: a GTTSZ egyik törekvése, hogy összefogja a műszaki és a közgazdasági értelmiséget, annak alkotó és kritikus erejét, és mozgósítsa a kormányzat gazdasági, társadalmi célkitűzéseinek megvalósításához.

Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum gazdasági ügyekért felelős kancellárja arról is beszélt: újabb átalakítás következik a szakképzési rendszerben.

– Ehhez, mint Palkovics László miniszter jelezte, rengeteg forrás szükséges, komoly beruházások kellenek ahhoz, hogy megfelelő digitális tudással és eszközökkel legyenek felvértezve az intézmények. Nem mindegy, hogy a gazdaság teljesítménye alapján a költségvetés erre mennyit tud fordítani. Folyamatos gazdasági fejlődésről lehet beszélni hosszú évek óta, de tudatosan készülnek arra is költségvetési szinten, tartalékokat képezve, hogy ha lefelé ívelő szakasz jönne el, kisebb problémákkal vészeljük át – közölte Bene Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában