Ne az állatvédőket

2019.03.13. 08:00

Állatkínzási ügyekben keresse az illetékes zalai hatóságot

A kutya nyakába nőtt a lánc? Éhezteti a szomszéd a házi kedvencét? Lesoványodott tehenet lát? Ne az állatvédőket, a szakhatóságokat értesítse.

Szabó Zsófia

A megkínzott Nyakas hatósági segítséggel került állatotthonba. Ma pedig már szerető család tagja

Fotó: Skanecz Tamás

A kanizsai állatmenhelyt működtető Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület hetente többször kap értesítést vélt vagy valós állatbántalmazásról. Embertelen körülmények közt tartott kutyákról, macskákról, sőt lovakról és birkákról is. Pedig ilyen ügyekben nem ők az illetékesek.

A megkínzott Nyakas hatósági segítséggel került állatotthonba. Fotó: Skanecz Tamás

Az esetek bizonyos részében valóban nem megfelelően gondozza tulajdonos a háziállatát, ám többször előfordult „fals” bejelentés is. Gyakran haragosok próbálnak ezen a módon elégtételt venni egymáson. – Ha bejelentést kapunk, hogy rosszul tartja valaki a háziállatát, személyesen megnézzük, valóban így van-e. Ám mindez felesleges kör – mondta Skanecz Tamás, az egyesület elnökségi tagja. – Mivel mi, gyakorlatilag tehetetlenek vagyunk ilyen esetben.

Ha valóban állatkínzásról, annak gyanújáról van szó, az büntetőjogi kategóriába tartozik. Ilyenkor a rendőrséget kell értesíteni. Amennyiben az állatot nem megfelelően tartja valaki, például nincs csipje a kutyának, netán nincs beoltva, az viszont szabálysértés. Ekkor az illetékes jegyzőt kell értesíteni – emelte ki a szakember. Hozzátette: minden esetben az a legcélszerűbb, ha a szemtanú maga, közvetítő nélkül jelzi az illetékes hatóságoknak az állatbántalmazást.

– Mi nem léphetünk be az ingatlan területére, ahonnét a problémát jelezték – folytatta a szakember. – Ha szemrevételezzük is a gondot, lehet, hogy abban a percben éppen nem vág a kutya nyakába a lánc. A szemtanú viszont, aki nyomon követi mindezt, többet tehet: azonnal jelezheti az illetékeseknek, akár névtelenül is. Skanecz Tamás hangsúlyozta: az állatvédők nem hatolhatnak be „gerillaakcióval” egy otthonba, hogy lefoglaljanak kutyát, macskát, birkát, tehenet. Az állat csak akkor kerülhet az oltalmukba, ha a bántalmazás, a kínzás már hatósági szakaszba kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában