Készek a védekezésre

2019.03.29. 14:00

A Zala Megyei Védelmi Bizottság idei első ülésen az árvizek adták a legfőbb témát

A Zala Megyei Védelmi Bizottság csütörtökön megtartotta idei első ülését, melyen többek között ár- és belvízvédelmi, tűzvédelmi és honvédelmi feladatokat tárgyalt meg.

Hajdu Péter

Egri Gyula, dr. Sifter Rózsa és Gaál Róbert a bizottság napirendjéről szólt

Fotó: Pezzetta Umberto

Az ülés után tartott sajtótájékoztatón dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke összefoglalójában szólt a téli időszakban lezajlott tűzifa- akciókról, melyek keretében a megyében 60 családhoz juttattak el tüzelőt. Elmondta: az ülésen intézkedtek a védelmi bizottság elnökének helyettesítési rendjéről, és beszámolókat hallgattak meg. Tájékoztató hangzott el a honvédelem területén bekövetkezett változásokról is, a Magyar Honvédség idei tervezett, Zala megyét is érintő gyakorlatairól, valamint a Befogadó Nemzeti Támogatás területi kérdéseiről.

Egri Gyula, dr. Sifter Rózsa és Gaál Róbert a bizottság napirendjéről szólt
Fotó: Pezzetta Umberto

Egri Gyula tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta: árvíz szempontjából a zalai helyzet egyik meghatározója a Mura folyó, melynek alpesi vízgyűjtőjén a hóban tárolt vízkészlet már elolvadt, és ha nem lesznek nagy esőzések, nem kell számolni jelentős árvízi beavatkozásokkal. Ugyanakkor hirtelen lokális esők idején a csapadékvíz-elvezetés problémái miatt a lakóterületeken számítani lehet vízbetörésekre. Ezek ellen erősítették a védelmi képességet, szivattyúkkal, aggregátorokkal láttak el önkéntes mentő szervezeteket. Elvégezték a megyében működő általános iskolák tűzvédelmi hatósági ellenőrzését. Jók voltak a tapasztalatok, magas fokú biztonsági rendszerben tanulnak a gyerekek. Foglalkoztak a meteorológiai előrejelzésekkel is, hisz ezek fontosak a felkészülésben. Különösen a 2–3 napos, rövid távú előrejelzések lényegesek.

Gaál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a megye árvízvédelmi helyzetét javító fejlesztésekről számolt be. A tavalyi esőzések miatti villámárvizek nyomán keletkezett károk felszámolása jelenleg is tart, négy helyszínen folynak ilyen munkák. Megrongálódott hordalékfogókat és depóniákat állítanak helyre, ezzel a jövő hónapban végeznek. Az M7-es autópálya hídját kimosódással veszélyeztette tavaly a Mura, de idén elkészülnek a szükséges terelőművek. További jelentős fejlesztés Murarátka árvízvédelmi töltésének átépítése, ami a nyár folyamán valósul meg, továbbá záportározók épülnek Zalatárnok és Murarátka mellett. Az igazgató új keletű problémaként tett említést a hódok által a patakokon emelt gátak kérdéséről. Ilyen esetekben együttműködnek a természetvédelmi szakterülettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában