A piacra is jut palánta

2019.03.21. 08:00

A Start munkaprogram hetedik évada kezdődik Kerecsenyben

Javában zajlik a munka az önkormányzati földeken. Tennivaló van bőven: korábban két kisméretű kertet műveltek meg közfoglalkoztatottak segítségével, ma viszont már közel hét hektáron terem idényzöldség és gyümölcs.

Szabó Zsófia

Két közfoglalkoztatott, Kovács Kálmánné és Tamás Istvánné a palántákat gondozza Fotók: A szerző

A Start mezőgazdasági munkaprogram hetedik évada kezdődött el az alig több, mint 250 lelkes faluban. A község a korábbi évekhez hasonlóan nyert támogatást foglalkoztatásra és eszközfejlesztésre is. Réti Alf­réd polgármester elmondta: ezúttal közel 50 millió forintot kaptak a program jóvoltából.

– Több területen nyújt nagy segítséget a finanszírozás – jelezte Réti Alfréd. – Húsz, helyben élő embernek tudunk munkát adni a támogatásból, olyanoknak, akik másutt nem tudnának elhelyezkedni. Emellett ezúttal is több dolgot vásárolunk. Hamarosan új haszongépjármű kerül a birtokunkba, amelyre már régóta vágyunk. Hatmillió forint lesz az autó vételára. Továbbá 800 ezer forintért a műhelyünkbe különböző nélkülözhetetlen berendezéseket, köztük légkulcs-vágót veszünk. Vetőmagokat közel 2 millió forintért szerzünk be, illetve korszerűsítjük az öntözőberendezést is. Belekezdünk egy „újdonságba” is: 2500 tő batátát vásárolunk, ugyanis nagyon keresett zöldségféle az édesburgonya.

Két közfoglalkoztatott, Kovács Kálmánné és Tamás Istvánné a palántákat gondozza Fotók: A szerző
Réti Alfréd polgármester: a program több területen nagy segítség

A polgármester hozzátette: noha a különböző beszerzések és modernizációk könnyebbé és hatékonyabbá teszik a munkát, feladatokból így sem szenvednek hiányt a dolgozók: hatalmas, több hektáros területet kell művelniük. Ám nemcsak szabadföldön, hanem a fóliasátrakban, köztük a palántanevelőben is akad feladat.

– Szintén újítás, hogy idén eladásra is termelünk palántát – folytatta a faluvezető. – Helyben és a környéken értékesítjük majd a pikírozott és a poharas palántákat, káposztától a paradicsomig. Több tízezer tő növényt gondoznak munkatársaink a félig földbe épített nevelőben. A jövőben a terveink szerint ezt is korszerűsítenénk majd, amennyiben a terményeladásból és egyéb bevételekből elegendő pénzünk lesz. Több száz négyzetméteres, fűthető palántanevelőt építünk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában