2019.03.04. 07:00
A Kárpát-medence ízei olvasóinktól
Nagy fába vágtuk a fejszénket, a siker pedig elsősorban szerkesztőtársainkon, vagyis olvasóinkon múlik. Receptjeik alapján kiadónk megyei lapjai egy olyan szakácskönyvet állítanak össze, amely felöleli a Kárpát-medencében élő magyarság ízvilágát és a hazánkban élő nemzetiségek sajátos ételeit.
Prohászka Béla egy olvasóval főzés közben
Fotó: Imre György
A könyv lektora Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, aki szerint bizonyára öröm lesz az olvasókkal együtt dolgozni, mert rengeteg értékes receptet küldenek be, ezekből pedig mindenki profitálhat a konyhában, majd az asztalnál a család, a barátok előtt. Hozzátette, az igazi magyar ételek őrölt fűszerpaprikával készülnek, ilyen a csirkepaprikás, a halászlé, a gulyás, a többit mind átvettük történelmünk során.
– A lakóhelyváltozások miatt olyan ételek is megjelentek, amelyek sokáig az adott nemzetiség hiánya miatt nem voltak jellemzők. Míg nálunk ínyenc ételeket készítenek a nemzetiségek, addig a határokon túl, főként Erdélyben a magyar konyha virágzik. Az ottani csorba leves alakult át nálunk jellemzően raguvá. Gerbeaud Emil és a Gundel révén a francia ételek is teret nyertek. Még korábban Mátyás király felesége, Beatrix révén olasz alapanyagokat, ízeket ismertek meg a magyarok. A török korból is rengeteg étel származik. Az osztrákoktól jöttek be a kelt tészták, az islerek, linzerek.
Mivel a megyei lapok – köztük a Zalai Hírlap – internetes kiadása mindenhova eljut, a határon túlról is számítunk receptekre. Várjuk a hozzávalókat négy személyre, illetve az elkészítés módját.
A könyvben helyet kapnak a „mindenmentes” ételek is. A mindenmentes alapanyagokból elkészíthetők a hagyományos ételek is, melyek megfelelnek a magyaros ízlésnek. Ezeket, hogy könnyen azonosíthatók legyenek, pecséttel, logóval tüntetjük majd fel.
Az erdők, mezők alapanyagaiból készült ételek receptjeit is várjuk, miként a gyors- és a szabad tűzön elkészíthető ételekét, a mártogatósokét, salsákét, csatnikét is.
– A kötetben a magyar konyhával kezdünk, ezt követik a receptek nemzetiségenként – mondta Prohászka Béla. – Aki tud, küldjön be előétel-leves-főétel-desszert ételsort, de aki csak egy-egy receptet ad, azt is örömmel fogadjuk.
A zsűri által a könyvbe kiválasztott ételeket mesterszakácsok és cukrászok készítik el, fotóriporter fényképezi le. Tehát aki a megjelentek szerint alkotja meg az adott ételt, azt kell kapnia, amit a recept ígér, a fotó mutat. Az ételek egy részét a receptet beküldő olvasóinkkal együtt főzik, sütik meg a szakácsok. Egy-egy fejezetnél a szakterület kiválóságai is recepttel szolgálnak, és be is mutatják azt a konyhában.
Küldjék receptjeiket e-mailben a receptverseny@mediaworks.hu címre, postai úton az 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3. címre. A végső határidő 2019. június 15. Közöljék elérhetőségeiket, és lehetőség szerint csatoljanak portrét a beküldőről. A beküldők közt kisorsolunk két mikrohullámú sütőt és két kávéfőzőt.