Ötvenéves jubileumra készülnek

2019.03.18. 12:00

A csesztregi népdalkör sikere a Vass Lajos Népzenei Szövetség Kárpát-medencei döntőjében

A Vass Lajos Népzenei Szövetség legrangosabb díját hat alkalommal, míg a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA legmagasabb szintű elismerését, az Aranypáva Nagydíjat ötször nyerte el a csesztregi népdalkör. Az 1971-ben alapított kórus ezzel egyedülálló teljesítményt mondhat magáénak Zala megyében.

Gyuricza Ferenc

A megye egyik legpatinásabb múltú dalköre, a Csesztregi Pávakör, középen Molnár Ferencné kórusvezetővel Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Az együttes legutóbb zalai dalcsokorral a Vass Lajos Népzenei Szövetség Kárpát-medencei döntőjében szerepelt sikeresen. A kórust három évtizede vezető Molnár Ferencné szerint kiemelkedő eredményük az együttes hangzásnak, a tagok elhivatottságának, valamint a jó dalválasztásnak is köszönhető.

– A zsűri nagyon szereti a fiúk által énekelt zalai katonadalokat, hiszen ilyen dalcsokorral csak ritkán van alkalmuk találkozni – magyarázta. – Az országos vagy Kárpát-medencei döntőkig általában csak néhány zalai csoport jut el, a tisztán férfiakból álló kórus pedig egyáltalán nem gyakori. Legutóbb ilyen összeállításban egyedül mi képviseltük az anyaországot, a többi férfikórus mind határon túli területekről érkezett.

A megye egyik legpatinásabb múltú dalköre, a Csesztregi Pávakör, középen Molnár Ferencné kórusvezetővel Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Molnár Ferencné azt is elmondta, két dalcsokorral kell nevezni. Ebből az egyik az adott kórus lakhelyéhez kötődő. A felmenő rendszerű versenysorozat során a zsűri dönti el, hogy az országos vagy Kárpát-medencei döntőben melyiket mutassák be.

– Ugyan a kórus közel 48 éves múltja ad a fiúknak egyfajta rutint és némi magabiztosságot is, azért a versenyek előtt mindig van bennük drukk – folytatta a kórus­vezető. – Ráadásul egy kicsit át is alakultunk, egészségügyi okok miatt a szólistánknak, aki az egyik alapító tagunk is volt, abba kellett hagynia az éneklést, ezért jelenleg kilenc taggal működünk. Ez még éppen elegendő ahhoz, hogy a megszokott színvonalat tartani tudjuk.

Az elmúlt év során 29 fellépést vállalt a csoport, azaz minden második hétvégén szerepeltek valahol. Korábban volt ennél magasabb szám is, ám minőségi megfontolások miatt ezt ma már nem vállalják, az egymást követő gyors szereplések során ugyanis felkészülésre, beéneklésre nem mindig adódik lehetőség. A kórusvezető úgy fogalmaz: a mennyiségi mutató helyett a minőségi teljesítmény lebeg a szemük előtt, de azt is mérlegelniük kellett, hogy a fellépések néha fárasztó utazásokkal járnak együtt – a múlt hét végén éppen a Felvidéken szerepeltek –, s a kórustagok átlagos életkora már a fiatalemberekével mérhető. A tagság amúgy is sok lemondással jár, hetente próbálnak, ezt az időt mindenki a munkától, családtól veszi el. A kórus­vezető tréfásan meg is jegyzi: a feleségeknek tudomásul kellett venniük, hogy keddenként este nyolcig ő rendelkezik a férjükkel, és csak azt követően kapják vissza őket.

– Jelenleg a KÓTA versenyére készülünk, de a két év múlva esedékes ötvenéves jubileum is a szemünk előtt lebeg már – ismertette a terveket Molnár Ferencné. – Szeretnénk egy újabb CD-albumot megjelentetni, amely két fejezetből állna. Az egyiket zalai dalcsokrok, a másik részt pedig a távolabbi tájegységek dalai alkotnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában