Alig látszott a víztükör

2019.02.01. 08:00

Egy évtized után újra tisztítják a Kaszaházi-tavat

Az önkormányzat megbízásából kitisztítják a Kaszaházi-tavat, ahol körülbelül egy évtizede zajlottak utoljára hasonló munkák.

Szabó Judit

A munka első részében a partról vágják a nádat

Fotó: Katona Tibor

A kis tavat – mely még a Gébárti-tó megépülése előtt szabadidős célokat szolgált, csónakázótóként üzemelt – nagyon benőtte a nád, s a környezete is megkívánta a rendbetételt. Az önkormányzat elhatározta: mostantól évente vagy kétévente kitisztítja. Már zajlanak a munkálatok.

A munka első részében a partról vágják a nádat Fotó: Katona Tibor

– A Kaszaházi-tó egy méternél is sekélyebb, nagyon alacsony a vízszintje, ami kedvez a nád elterjedésének – mondta Cseke Tibor, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési csoportvezetője. – A vízszintje összefügg a Zala folyóéval, mert a tavat egy kavicspad köti össze a Zalával, így nem tudjuk befolyásolni, megemelni. Utoljára 8-10 éve zajlott itt karbantartás, iszapkotrás, nádvágás. Most szeretnénk tavaszra rendbe tenni a tavat, és azután évente vagy kétévente elvégezni a szükséges munkákat.

A tó környezetében már kivágták az öreg fákat, levágták a fákról a száraz ágakat. Jelenleg a partról vágják a nádat a vízügytől bérelt gépekkel, s hamarosan belülről is kitisztítják a tavat egy úszókotró segítségével. Cseke Tibor elmondta: így tavaszra friss zöld nád nő, és a tó vize is jól látszik – az elburjánzott növényzet jó részét eltakarta. A munkálatokban közreműködtek a Városgazdálkodási Kft. dolgozói, az önkormányzat a mostani nádvágásra körülbelül 1 millió forintot költött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában