Már kétezer évvel ezelőtt is simították a ruhaneműket

2019.02.14. 15:00

Régi vasalókat állítottak ki a kanizsai Halis könyvtárban

Varjú­sze­mű, oroszlánfejes és apró inggallérvasaló. A Halis könyvtárban nyílt meg vitéz Kósa Miklós Csaba régi vasalókat bemutató kiállítása.

Benedek Bálint

Czupi Gyula (jobbra) mögött vitéz Kósa Miklós Csaba hagyományőrző a kiállítás megnyitóján Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A rendezvényen a vasalótörténelembe Czupi Gyula, a bibliotéka igazgatója nyújtott betekintést az érdeklődőknek. Elmondta: a háztartási eszközről az első adat kétezer évvel ezelőtt keletkezett, ám feltalálásának időpontja nem ismert.

– Az öntöttvas vasalók gyártásának fénykora hazánkban a 19. századra tehető – folytatta. – Ekkor az ország 79 öntödéje közül mintegy húszban vasalókat is készítettek. Ezzel magyarázható, hogy a gyűjtők körében ma közel ötven változata ismert a kovácsoltvas szenes vasalónak.

Czupi Gyula (jobbra) mögött vitéz Kósa Miklós Csaba hagyományőrző
a kiállítás megnyitóján Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A gyűjtő, vitéz Kósa Miklós Csaba hagyományőrző március 12-ig látható tárlatán közel száz különféle formájú és minőségű vasalót tekinthet meg az érdeklődő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában