Aktuális kérdésekről egyeztettek

2019.02.26. 07:00

A Magyar falu programról is szó esett a zalamerenyei polgármesteri találkozón

Szombaton Ódor László polgármester invitálására aktuális kérdésekről egyeztettek a 2-es számú választó­körzethez, a zalakarosi kistérséghez tartozó települések polgármesterei. A találkozón részt vett Manninger Jenő ország­gyűlési képviselő is.

Horváth-Balogh Attila

Manninger Jenő és Ódor László (középen) a tanácskozás résztvevőivel Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A tanácskozás – melyen Zalakaros, Gelse, Kerecseny, Garabonc, Kilimán és Zalaszabar önkormányzata képviseltette magát polgármesterrel, alpolgármesterrel, képviselő-testületi taggal – a zalamerenyei polgármesteri hivatalban volt szombat dél­előtt. A találkozón Manninger Jenő mellett részt vett a megyei közgyűlés tagja, Strázsai Zoltán is. A kollégáknak először Ódor László beszélt a helyi értéktárak jelentőségéről, kiemelve, hogy az idén újabb pályázati kiírás jelenik meg e témában. Lehet majd pályázni egyebek között új értéktárak létrehozására, a helyi értékek fizikai megjelenítésére, vitrinek vásárlására, film, illetve honlap készítésére. Biztatta a jelen lévő települési vezetőket az értéktárak létrehozására, s bemutatta nekik a saját programjukat.

Manninger Jenő és Ódor László (középen) a tanácskozás résztvevőivel Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Második napirendi pontként a Magyar falu programról esett szó. Manninger Jenő elmondta, a kormányzat célja a programmal, hogy a falvak távoli jövőjét, a falvakban való továbbélés lehetőségeit segítse. Rámutatott, a beérkezett pályázatok elbírálása az ígéretek szerint minden eddiginél gyorsabb lesz. Arra is figyelmeztette a polgármestereket, egy-egy település ne pályázzon a lehető legtöbb programelemre, hanem válasszák ki azokat a célokat, amelyek megvalósítása a legsürgetőbb. A falvak igényelhetnek forrást többek között orvosi rendelők kialakítására, felújítására, be­zárt óvodák újranyitására, meglévők fejlesztésére, utak, járdák, polgármesteri hivatalok felújítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában