Az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a magyar betlehemezést

2019.01.25. 11:30

Szentpéterúri diákok képviselhették az országot a pápa újévi miséjén

A Szentpéterúri Általános Iskola betlehemesei képviselhették Magyarországot január 1-jén a Vatikánban, a pápa újévi miséjén.

ZH

Ferenc pápa megáldja a szentpéterúri betlehemezőket

Nemzetközi gyermekdelegáció tagjaiként vettek részt a városnak és a világnak szóló rendezvényen, tájékoztatta levelében szerkesztőségünket Kocsis István igazgató. Az alábbiakban az iskolavezető összefoglalóját tesszük közé.

„Az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány és más külföldi egyházi szervezetek által elindított csillagénekes, betlehemes mozgalomban részt vevő több ezer gyermekből válogatták ki a delegáció tagjait. Ebben az évben a szentpéterúri iskola diákjait, Orsós Melindát és Sárközi Krisztofert érte a megtiszteltetés. A diákok és az iskola teljesítményének elismeréseként lehettek részesei a delegációnak. A Szentpéterúri Általános Iskolában hosszú évek óta működik betlehemes csoport. A zalai települések, iskolák, szociális intézmények egy része minden évben élvezheti a csoport műsorát. Országos szinten is ismerik a csoportot, hisz az elmúlt tíz évben folyamatosan meghívást kaptak a Debrecenben szervezett nemzetközi betlehemes találkozóra. A csoport szerepelt abban a szakmai dokumentációban és videóanyagban, amely alapján az UNESCO a Világörökség részévé jegyezte a magyar betlehemezést. Élő népszokásként szenteste járják a gyerekek a falut a betlehemmel. A betlehemezés projekt­oktatás formájában beépült az iskola programjába. A csoport működését az egész tantestület támogatja, van, aki a zenei részt gondozza, van, aki az eszközök elkészítésében segít. Nemzetközi pályázaton négyszer nyertek arany minősítést, és ennek következtében horvátországi jutalomüdüléseken vettek részt. A csoport vezetése az én feladatom, de Pék-Horváth Csilla, Kadlovics Krisztina és Martin Gizella munkája szintén jelentős szerepet játszik a csoport életében. A gyerekek és a pedagógusok betlehemezésben nyújtott teljesítménye alapján ajánlották fel az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány vezetői a részvétel lehetőségét a szentpéterúri csapatnak. Korábban, 2017 januárjában három szentpéterúri diák képviselte Magyarországot a nemzetközi csillagénekes csoport részeként Brüsszelben, az Európa Parlamentben. Akkor Rainer Wieland alelnök fogadta a gyerekeket. Azon a napon tartották Brüsszelben az uniós katolikus püspöki konferenciát, ahol jelen volt Angelo Bagnasco bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke és Alain Paul Lebeaupin pápai nagykövet is. A gyerekek újévi köszöntő műsora nagy sikert aratott mindkét helyszínen, a belga és német médiában is visszhangot kapott.

Ferenc pápa megáldja a szentpéterúri betlehemezőket
A zalai gyerekek és kísérőik a Vatikánban, a Szent Péter Bazilikában
Fotók: Szentpéterúri Általános Iskola

Most Rómában, a Vatikáni Rádió külön riportot készített a zalai gyerekekkel. Ennyi szereplésnek és utazásnak anyagi vonzata is van. A csoport működését kezdettől fogva támogatja a fenntartó Zalaegerszegi Tankerületi Központ. Kajári Attila tankerületi igazgató külön figyelmet fordít a csoportra. Az utazásokhoz cégek, helyi és környékbeli vállalkozók is nyújtottak már segítséget, amelyet ezúton is köszönünk. Ez egy nagyszerű program, ami nagyon sok pedagógiai lehetőséget teremt az iskola számára. A résztvevő gyerekek nagyon szeretik. Több generáció adja át egymásnak a betlehemezés szokását. A jelenlegi szereplők szülei, felnőtt rokonai korábban szintén a csoport tagjai voltak. A tanulók nagyon meglepődtek, amikor otthon a szülők kívülről mondták a szövegeket, énekeket. A próbák, szereplések, utazások, érdekes helyszínek mind-mind nagyon izgalmasak. Felejthetetlen élményekhez jutnak a gyerekek, nemcsak az utazások által, hanem a betlehemezés misztériuma által is. Karácsonykor házról házra járva, humorral és áhítattal emelve az ünnep hangulatát.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában