A legfrissebb adatok szerint

2019.01.25. 07:00

Nincs járvány, de nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma Zalában

Zala megyében is járványos méreteket öltött az influenzaszerű megbetegedések terjedése, területi halmozódást azonban egyelőre nem észleltek.

Magyar Hajnalka

Forrás: Shutterstock

Fotó: Anetlanda

Az influenzafigyelő szolgálat országos adatai szerint az év harmadik hetében az országban több mint 38 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez az előző heti adat kétszerese. Az ország egész területén emelkedett a betegek száma, Tolnában például közel ötszörösére. A laboratóriumi vizsgálatok négy megye, köztük Zala kivételével az ország egész területén igazolták az influenzavírus jelenlétét.

A betegek között tovább emelkedett a 15 év alatti gyerekek aránya. Országos szinten ez 32,5 százalék, de Nógrádban a 70-et is eléri. A Nemzeti Népegészségügyi Központ légúti vírus osztályára beküldött mintákban az idei szezonban legtöbb esetben az influenza A vírus jelenlétét állapították meg, emellett számos mintában mutatták ki a légúti óriássejtes vírust.

A zalai helyzetről a ZMKH Népegészségügyi Főosztályától kapott adatok szólnak, amelyek a figyelőszolgálatba bevont körzetek statisztikáin alapulnak. Az év harmadik hetében az orvoshoz fordulók 2,45 százaléka jelentkezett influenzaszerű tünetekkel, az előző héthez képest ez több mint 76 százalékos növekedést jelez. A betegek 38 százaléka 15 év alatti, 27 százalékuk fia­tal felnőtt, 20 százalékuk 35–59 éves, a 60 felettiek aránya pedig 15 százalék.

Dr. Tóth Magdolna megyei tisztiorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy még mindig nem késő beadatni a védőoltást, aminek elsődleges célja a súlyos szövődmények és a halálozás megelőzése. A védettség kialakulásához 10–14 nap szükséges.

A keszthelyi kórházban megelőzési céllal már korábban korlátozták a látogatást az ápolási, a belgyógyászati és a krónikus osztályon, mától pedig a Zala Megyei Szent Rafael Kórház II. belgyógyászatán, s tegnaptól a nagykanizsai kórház kilenc osztályán is elrendelték a tilalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában