Megteltek a szállók

2019.01.12. 07:00

Körkép: A teajáratot nem csak a hajléktalanok veszik igénybe

A hajléktalanokat ellátó intézményekben Nagykanizsán és Zalaegerszegen ezekben a napokban kétszáznál is többen találtak menedéket.

Arany Gábor

Bognár István közfoglalkoztatott és Taba-Vincze Júlia szociális munkás készül teát, élelmiszert osztani Zalaegerszegen

Fotó: Katona Tibor

Telt ház

Ezt Kardos T. Ádám, a Vöröskereszt gondozási központ­jának szakmai vezetője közölte érdeklődésünkre. Mindkét vá­rosban telt házas a Vöröskereszt által működtetett átmeneti szállásuk, valamint az éjjeli menedék és a nappali melegedő. Utóbbi két hely szolgáltatását a naponta betérő fedél nélkül élők vehetik igénybe. A szakember elmondta, hogy a hozzájuk kerülők kétharmada férfi, akad közöttük 77 éves és olyan is, aki épphogy belépett a felnőttek világába, és a nők kormegoszlása sem mutat jobb képet, tette hozzá.

Többségükről elmondható, hogy komoly egészségügyi problémákkal küzd, talán harmada-fele olyan, aki képes munkát vállalni és jövedelemhez jutni. Ilyen szempontból az idősek vannak előnyösebb helyzetben, mert köztük sokan kapnak nyugdíjat vagy valamilyen ellátást. A törvényi szigorítást követően a hajléktalanok egy része olyan helyekre, elhagyott épületekbe húzódott vissza, ahol nincs már szem előtt.

Bognár István közfoglalkoztatott és Taba-Vincze Júlia szociális munkás készül teát, élelmiszert osztani Zalaegerszegen Fotó: Katona Tibor

Szívesen fogadnak adományokat

Létszámuk azonban nem csökkent az utcai szolgálatuk tapasztalatai szerint. Úgynevezett teajáratuk a két városban egyaránt naponta közel félszáz adag ételt, innivalót oszt ki, és nem csak a fedél nélkül élők között, akik nem mennek be hajléktalanszállóra. Akadnak ugyanis olyanok is, akik úgymond lakásszerű körülmények között élnek, de villanyra, fűtésre vagy élelmiszerre nem futja. A szakmai vezető elmondta, adományként szívesen fogadnak tartós élelmiszert, ruhaneműt, takarót, hálózsákot, bakancsot, cipőt, tisztálkodószert, hátizsákot és minden olyan holmit, mely télen különösen jól használható a rászorultak ellátásában.

Fogadnak pénzbeli támogatást is, aminek a felhasználását, célját meg is határozhatja az adományozó. Nagykanizsán az átmeneti szálló és az éjjeli menedékhely gyakorlatilag teljes kapacitással üzemel. A Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezete által működtetett ellátórendszer munkatársai egész évben, de a téli időszakban különösen nagy figyelmet fordítanak a fedél nélkül élőkre. – Integrált intézmény lévén ötféle szolgáltatást nyújtunk – bocsátotta előre Szőke Rózsa intézményvezető.

– A Dózsa György utcában, a hajdanvolt József főherceg laktanya épületkomplexumában 35 fős átmeneti szállót, 50 férőhelyes éjjeli menedékhelyet, valamint november 1. és április 30. között, tehát a krízisidőszakban időszakos éjjeli menedékhelyet nyitunk meg harminc férőhellyel. Tehát összesen 115 főt tudunk elhelyezni. Folyamatosan jönnek be az emberek, az átmeneti szálló és az éjjeli menedékhely teljes létszámmal működik. Az utcai szolgálatunk körülbelül további húsz fedél nélkül élőt lát el a krízisidőszakban, hétköznapokon minden este meleg teával, péksüteménnyel, zöldséggel, gyümölccsel, szükség esetén meleg takaróval.

Indul az esti, fedél nélkülieket ellátó járat Nagykanizsán. A képen Nyakó Melinda utcai szociális koordinátor és Szőke Rózsa teát és meleg takarókat pakol az autóba Fotó: Szakony Attila

Ők azok, akik az utolsó pillanatig kint akarnak maradni. Nem közterületen élnek, érdekes módon mindegyik talál magának helyet, például leromlott, elhagyott ingatlanokat, melyekben meghúzzák magukat. Persze ha megjön éjszakára a mínusz 10-15 Celsius-fok, azért többségük mégiscsak megérkezik hozzánk. A szolgáltatásaink körében még a 40 férőhelyes nappali melegedőhelyet említeném meg, a népkonyhánkat és az úgynevezett háttérirodai szolgáltatásunkat. Utóbbiban a kint élő hajléktalanok minden délelőtt 8 és 10 óra között meleg ételt kaphatnak, segítünk nekik ügyes-bajos hivatali dolgaikban, kérelmek kitöltésében, és lehetőségük nyílik beszélgetésre, mentális segítségnyújtásra is.

Az intézménybe tartott a Dózsa György utcában Lukács Márton, aki érdeklődésünkre elmondta: teljes mértékben elégedett a Vöröskereszt által kínált lehetőségekkel, melyek nagy segítséget jelentenek számára. Ugyanis – mint azt az öt éve hajléktalan öregúr elmondta – pénzt az utcán senkitől sem kér, azt megalázónak tartja. Ahogy fogalmazott: „Amit kapok, azt osztom be.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában