Nagyarányú fejlesztések

2019.01.24. 11:00

Komoly beruházás előtt áll a borsfai iskola, a hivatal és a kultúrház

Hamarosan indul az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, a Nagykanizsai Tankerületi Központ beruházásában pedig jelentős mértékben bővül a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Fekete István Általános Iskola.

Horváth-Balogh Attila

Jetzin István polgármester a pályázati programon elnyert tolólapot mutatja Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Ezenkívül traktort és többféle munkagépet nyert pályázaton az önkormányzat, melyekkel helyettesíteni tudják a hiányzó közfoglalkoztatottakat.

– Az iskola, a kultúrház és a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítésére adtunk be pályázatot, amely nyert, valamint a kormány a tankerületi központon keresztül az iskolai korszerűsítést átvállalta, ugyanis újabb tantermeket és sportcsarnokot épít az oktatási intézményhez – bocsátotta előre Jetzin István polgármester. – Eddig a gyerekek jó időben a kinti, szabadtéri pályán tornáztak, ha hidegebb volt, vagy esett az idő, akkor pedig a kultúrházban, egy tornaszobában. Most, hála Istennek, ez a régi probléma megoldódik. A változás miatt az energetikai projektet is módosítanunk kell, de ez nyilván kellemes kötelezettségünk.

Jetzin István polgármester a pályázati programon elnyert tolólapot mutatja Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A polgármester hozzátette: ennek megfelelően az önkormányzat a kultúrházra és a polgármesteri hivatalra vonatkozó projektelemeket viszi tovább, melynek keretében energiatakarékos nyílászárókat építenek be a régi, elavult ajtók, ablakok helyett, továbbá külső hőszigetelésre, vakolásra, színezésre, új kazán és fűtőtestek beszerelésére, valamint napkollektorok felhelyezésére kerül sor. A hozzávetőlegesen 40 millió forintos projekt kivitelezése az idén megtörténik.

Jetzin István elmondta még: a vidékfejlesztési program keretében a külterületi utak javításához, karbantartásához is nyertek új eszközöket, összesen 15 millió forint értékben.

– Ebből a pénzből traktort, pótkocsit, tolólapot, rézsűkaszát és árokásót vásárolunk, melyek közül a kasza és a tolólap már meg is érkezett – folytatta a dél-zalai település első embere.

– Azért van szükség ezekre az eszközökre, mert a korábbi közfoglalkoztatottjaink közül sokan más munkát találtak, elhelyezkedtek, és sajnos kevés ember áll rendelkezésre például az árkok tisztításához, a kaszáláshoz, vagy akár a hóeltakarításhoz. Míg pár éve 50 közfoglalkoztatottal dolgozhattunk, addig ez a szám 2019-re 8 főre redukálódott. Emiatt a mezőgazdasági projektjeinket is kénytelenek vagyunk alaphangon működtetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában