Tüzelő lesz a fenyőkből

2019.01.11. 07:00

Gyűjtik a karácsonyfákat a megyeszékhelyen

A Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. a Zala-Müllex Kft.-vel mint alvállalkozóval hétfőn kezdte meg a kidobott karácsonyfák összegyűjtését.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Pezzetta Umberto

Horváth Zsolttól, a közszolgáltató kft. hulladékgazdálkodási vezetőjétől megtudtuk, a megyeszékhelyen évente körülbelül 50-60 tonna fenyőfa termelődik karácsony után, amit a rendszeres szemétgyűjtés mellett külön szednek össze.

Évente 50-60 tonna fenyőfát gyűjtenek be Zalaegerszegen
Fotó: Pezzetta Umberto

– A tömbházas városrészekben kezdjük a munkát, mivel ott hamarabb és több halmozódik fel, mint a családi házas övezetben – mondta a szakember. – A Landorhegy és a Kertváros már sorra került egyszer, de február közepéig még természetesen többször visszamegyünk. A családi házak között kevésbé okoz akadályt a kitett famennyiség, s a tapasztalat szerint ott később teszik ki a fákat. A családi házakban jellemzően nagyobb karácsonyfát állítanak, ez a hulladék mennyiségében is megmutatkozik. A kérésünk évről évre ugyanaz, a fákat díszek, papírok, szaloncukor-maradványok nélkül helyezzék ki, hiszen a ledarált, felaprított fa a távhőszolgáltatóhoz kerül felhasználásra, éppen a jó fűtőérték miatt.

Fotó: Pezzetta Umberto

Horváth Zsolt elmondta, az elmúlt évek tapasztalatai egyelőre nem mutatják, hogy a földlabdás fenyők elterjedése miatt csökkenne a fenyőfák mennyisége. A gyűjtés nagyja január végére általában lecseng, de az a három kukásautó, amely ezzel foglalkozik, még februárban is szolgálatba áll. A szolgáltató alapvetően elégedett a lakosság hozzáállásával, az elhelyezésre vonatkozó kéréseit Zalaegerszegen mindenütt teljesítik. Azt is megtudtuk, hogy a karácsony előtt el nem adott fenyőfákat a közterületekről vagy maguk az árusító vállalkozók szállítják el, vagy a terület tulajdonosai kérnek konténert a közterek megtisztításához. A begyűjtés költsége egyelőre magasabb, mint a fahulladék értékesítési összege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában