Gólya, csak kicsiben

2019.01.03. 13:00

Fokozottan védett faj viseli az „Év madara” címet

Idén a gólyatöcs viseli idehaza az „Év madara” címet – hívta fel a figyelmet közleményben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Varga Andor

Táplálék után kutató gólyatöcs. Hossza 35–40 centiméter, súlya 67–83 dekagramm Fotó: Orbán Zoltán/MME

A civil szervezet 1979-ben indította el az „Év madara” akciót, melynek célja máig az, hogy természetvédelmi problémákkal érintett fajokat, madárcsoportokat mutasson be a nagyközönségnek. A 2019-es „kitüntetett” fajt hagyományosan az előző nyáron választottuk ki, lakossági internetes szavazás keretében. Ezen a gólyatöcs a nagy pólingot és a gulipánt előzte meg.

Táplálék után kutató gólyatöcs. Hossza 35–40 centiméter, súlya 67–83 dekagramm Fotó: Orbán Zoltán/MME

A győztes hosszú lábaival, csőrével és fekete-fehér színével a gólyára hasonlít, erre utal szép régi elnevezése, a székigólya is. Igazi világpolgár, az Antarktiszt leszámítva megtalálható az összes földrészen, hazai élőhelyei főleg a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon vannak. Sekély, szikes tavakban szedegeti össze táplálékát, a szárazulatokon pedig fészkel. Az ilyen vizes élőhelyek visszaszorulóban vannak, ezért hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

A klímaváltozás is jelentősen befolyásolja egy-egy adott évben a nálunk költő párok számát, ami 200 és 1000 között mozoghat. Az MME szándékai szerint idén sokat fogunk hallani a fajról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában