„Zalaikumok”

2019.01.30. 07:00

Felkerült az agarászat a Zala Megyei Értéktárba

Nemrég ismét székhelyén, a zalai községben tartotta meg éves közgyűlését az Országos Agarász Egyesület (OAE).

Varga Andor

Keresztes János az oklevéllel, mely igazolja, hogy az agarászat bekerült a Zala Megyei Értéktárba

Fotó: Imrei Ferenc

Elsőként nemrég elhunyt agarászok emléke előtt tisztelegtek: Szekeres Pál, az OAE első, illetve örökös tiszteletbeli elnöke, két legendás nagyecsedi agarász, Szoboszlai Károly és Bíró (Hívő) Gergely; valamint a gyenesdiási dr. Nagy Endréné Berecz Katalin sem lehetett már jelen.

Ezután Keresztes János elnök adott számot az elmúlt, mozgalmas évről. Megköszönte Mihályfa önkormányzatának, illetve Sélley Géza polgármesternek, hogy a település önzetlenül segíti az OAE programjainak megvalósulását. De elismerését fejezte ki az aktív tagtársaknak is.

– Feszített tempót diktálunk az agarászat népszerűsítésében – fogalmazott az elnök. – Több mint húsz országos vagy megyei jelentőségű eseményen, vadásznapon vállaltunk bemutatót, előadást. Bővítettük külföldi kapcsolatainkat, Szlovéniában, Szlovákiában és Romániában is közönségsikert aratva ismertettük az egyik legősibb vadászati módot. Nagy fontosságú háttérmunkával próbálunk előrehaladni a vadászati szabályozók megalkotásában és a magyar agár kutyafajta genetikai értékeinek megőrzésében.

Keresztes János az oklevéllel, mely igazolja, hogy az agarászat bekerült a Zala Megyei Értéktárba
Fotó: Imrei Ferenc

Szó esett a sikeres pályázati tevékenységről is. Ennek köszönhetően készítette el ismét angol nyelven az egyesület a brüsszeli „Hungary Hungaricums” kiadvány agarászat vonatkozású részét. Beszereztek egy új műnyúlhúzó gépet, mely akár 1200 méteres pályán is használható.

Lehetőség nyílt a támogatás révén 11 magyar agár DNS alapú genetikai diverzitásvizsgálatának megrendelésére. A 2018-as Hungarikum-pályázat keretében az eddigieknél nagyobb léptékű agarászati kiadványt terveznek, és készülnek a március 30-án esedékes évadnyitóra is.

A közgyűlésen bemutatták az egyesület új zászlaját, illetve elhangzott, hogy 2018-ban a Zala Megyei Értéktár Bizottság kiemelkedő kulturális, szellemi és közösségi értékként felvette az agarászatot a Zala Megyei Értéktárba.

Keresztes János felidézte: a „Zalaikumok” tanúsító oklevelének átadására a miklósfai Répafőző Fesztiválon, ünnepélyes keretek között került sor, Cseresnyés Péter államtitkár, Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke és Konczér Katalin, az értéktárbizottság elnöke részéről.

– Az eredmények, sikerek arra ösztönzik az agarászokat, hogy továbbra is kitartással, állhatatossággal járjanak a kitűzött úton, mely értékes agarunk, agarászhagyományaink megőrzését biztosíthatja a jövő nemzedékeinek – összegezte az OAE elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában