Lelepleztek áramlopást is

2019.01.03. 07:00

Elégedetten értékelték az elmúlt évet a bazitai polgárőrök

A bazitai városrész 25 fős polgárőrsége 2018-ban 618 alkalommal összesen 3386 órát töltött szolgálatban, egy polgárőr átlagosan 135,5 órát áldozott a közösségért a szabadidejéből.

Fincza Zsuzsa

Szabó Márton Ferenc elnök évértékelője közben, mellette az asztalnál Sándor Dénes György önkormányzati képviselő Fotó: Fincza/Zalai Hírlap

A szolgálatteljesítés közben összesen 8124 kilométer utat tettek meg, céges autó híján – mint a Bazitai Polgárőr Egyesület december 29-én este tartott évértékelő közgyűlésén elhangzott – a civil szervezet minden tagja a saját járművét használta, és az üzemanyagot saját zsebből finanszírozta.

– Anno úgy vállaltam el az egyesület vezetését, hogy minden fillérünket az amúgy törvény által is előírt egységes ruházat beszerzésére fordítjuk – emlékeztette a tagságot Szabó Márton Ferenc elnök. – Ez nem hiúsági kérdés: egyrészt emeli a szervezet presztízsét, másrészt a közterületen már a „polgárőrség” feliratú formaruhás járőrök jelenléte is bűnmegelőző, visszatartó erővel bír, és jelentősen növeli a lakosság biztonságérzetét.

Az egyesülethez tartozik Bazita mellett Kökényesmindszent, Újavas, illetve még jókora lakott és időszakosan lakott külterület (Kisbük, Magasbük, Öregbük), ahol sikerült elérni, hogy a felére csökkent az elkövetett bűncselekmények száma (2 pincebetörés és 1 falopás). Ráadásul ezek elkövetői is rendőrkézre kerültek. A polgárőrök szemfülességének köszönhető, hogy lelepleződött a temetői áramlopás is – a gyanúsítottak a ravatalozó konnektorához csatlakoztatták a hosszabbítót. A mindenszentek-halottak napja ünnepkör hetében 7 napon át 663 órát őrködtek a temetők környékén.

Szabó Márton Ferenc elnök évértékelője közben, mellette az asztalnál Sándor Dénes György önkormányzati képviselő Fotó: Fincza/Zalai Hírlap

Bűnmegelőző feladataik mellett patronálták a városrész egyetlen közintézményét, az óvodát – legutóbb a városrészi adventi ünnepség megrendezésében segítették őket. De részt vállaltak Zalaegerszeg szinte összes rendezvényének biztosításában, különös tekintettel az oktatási intézményekre és a diákság pallérozására a közlekedési ismeretek terén, illetve ennek jegyében versenyek megrendezésére.

Az évértékelésen részt vett Sándor Dénes György, a településrész önkormányzati képviselője, aki megköszönte az elvégzett munkát és Zalaegerszeg további támogatásáról biztosította a bazitai civil szervezetet. Donáczy Dezső járási koordinátor az országos és a megyei polgárőrszövetség köszönetét tolmácsolta, hozzátéve, hogy komoly ígéretet kaptak arra, hogy a Bazitai Polgárőr Egyesület 2019-ben megkapja végre a feladatai ellátásához nélkülözhetetlen szolgálati személygépkocsit.

A rendezvény végén Szabó Márton Ferenc az egyesület támogatásáért Sándor Dénes Györgynek, valamint munkájuk elismeréseként Kovács Istvánnak és idős Gorza Istvánnak Szent László-emlékplakettet adott át, tíz alapító polgárőr pedig 15 éves emléklapot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában