Megemlékezés

2019.01.12. 10:00

Angliai lelkészükre emlékeztek – Felkeresték a Bókaházán született Tüttő György atya sírját

A Nottinghamben élő Szatter József és Szatter Anita a 2017 novemberében elhunyt nyugalmazott angliai magyar főlelkészre, Tüttő Györgyre emlékszik lapunknak írt levelében.

ZH

Emlék. Szatter József és Szatter Anita nagyon szerette, tisztelte Tüttő György atyát

Fotó: Szatter József

Szatter József, mint írja, felsőjánosfai, de 1957 óta Angliában él, Tüttő György atyát Nottinghamban ismerte meg. Londonba is többször ellátogattak hozzá, szerették, tisztelték őt. Amikor tavaly tavasszal hazautaztak Magyarországra, elmentek Tüttő atya sírjához is a sümegi temetőbe.

A nyughelyet keresve egy „ácsorgó férfitól” kértek segítséget, aki elárulta: „nem helybeli, csak egy sír lakóját ismerte, aki valamikor régen az elemi iskolában egy padban ült az édesapjával. Mutatta, hogy ott van a sírja, s Tüttő György a neve az illetőnek. Talán atyai gondviselésről volt szó; úgy örvendeztünk”, írja Szatter József, hozzátéve: később újdonsült ismerősük felesége és egy London közelében élő rokonuk is csatlakozott hozzájuk. Utóbbi hölgyről kiderült: szintén jól ismerte Tüttő atyát.

Emlék. Szatter József és Szatter Anita nagyon szerette, tisztelte Tüttő György atyát
Fotó: Szatter József

„Imádkoztunk, s elbeszélgettünk egy ideig. Méltattuk az atyát és megosztottuk a róla őrzött emlékeinket. Nagyon örültünk a talán nem is véletlen találkozásnak”, hangsúlyozza levelében Szatter József.

Tüttő György 1925-ben született Bókaházán. 1952-től szolgált Angliában, 1986-tól 20 éven át volt az angliai magyar hívek főlelkésze. Közösségük építésében elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában