Az adományozási kultúra népszerűsítését tűzték célul

2019.01.21. 11:00

A Zalai Civil Információs Centrum először rendezett vállalkozói vacsorát Zalaegerszegen

Hagyományteremtő szándékkal hívták fehér asztalos találkozóra pénteken este a zalai vállalkozókat a Zalai Civil Információs Centrum munkatársai, hogy az adományozási kultúra fontosságáról cseréljenek eszmét.

Arany Horváth Zsuzsa

A részt vevő zalai vállalkozók fokozott figyelemmel kísérik a civil szervezetek munkáját és támogatják azokat Fotók: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Az első alkalommal megszervezett rendezvény jelentőségét jelzi, hogy elfogadta a centrum meghívását a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője, Szalay Bobrovniczky Vince, s több munkatársa, köztük dr. Kecskés Péter főosztályvezető, dr. Baranyai Ildikó osztályvezető.

Az estet azzal a céllal szervezték, hogy bemutassák a zalai vállalkozókat, akik a munkájuk mellett időt, energiát és anyagiakat szánnak a környezetükben működő civil szervezeteknek, alapítványoknak, egyesületeknek, e módon értékelve és segítve karitatív munkájukat. A Zalai Civil Információs Centrum irodáját a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület működteti, a munkájukról, eddigi eredményeikről és a terveikről az elnök, Czotter Csabáné Horváth Rita számolt be a jelenlévőknek. Előtte Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere méltatta a civil szervezetek tevékenységét, mindeketten jelezték, nélkülük nem működne a város közösségi szövete. A város 14 éve mecénás díjjal honorálja is az üzleti szféra áldozatvállalását. Üdvözölték a kezdeményezést, támogatásukról biztosították a Zalában működő mintegy 2000 civil szervezetet. (Magyarországon összesen 61000 szervezetet tartanak nyilván.)

A részt vevő zalai vállalkozók fokozott figyelemmel kísérik a civil szervezetek munkáját és támogatják azokat Fotók: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap
Jobbra Czotter Csabáné Horváth Rita, a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület elnöke, mögötte középen Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár

Az összegyűlt vállalkozókat, üzletembereket a helyettes államtitkár is tájékoztatta a munkájukról. Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta, azokat a szervezeteket támogatja az állam, amelyek a társadalom számára hasznos munkát végeznek, sok esetben terhet vesznek le az állam, illetve az önkormányzatoknak válláról. Az e célra szánt forrásokat a Nemzeti Együttműködési Alaphoz beadott pályázatokkal lehet elérni a Bethlen Gábor Alapkezelőn keresztül, a legközelebbi beadási határidő február 2. Először lehet egyszerűsített támogatásért folyamodni, mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve az átláthatóság fontos eleme a megyékben működő információs iroda munkája, ezért is emelte az állam a támogatásukat.

A zalai feladatokról szólt Horváth Rita: célba juttatják a civil szervezetek létét meghatározó törvényi környezet információit, jogi, pénzügyi, pályázatírói, informatikai segítséget nyújtanak, koordinálják a civil és az üzleti szféra együttműködését, részt vesznek az adományozás folyamatában, összehozzák az adományozás „keresleti-kínálati” oldalát. Hangsúlyozta, az esten azok a vállalkozások vannak jelen, akiket az értékes támogatási tevékenységük alapján a civil szervezetek ajánlottak. Reményét fejezte ki, hogy az adományozás hozzájárul a vállalkozások jó társadalmi megítéléséhez. A civil információs centrum a híd szerepét kívánja a jövőben is ellátni, arra törekszik, hogy a lehető legpontosabban jussanak célba az adományok. Szeretnének a közeljövőben díjat alapítani az üzleti világ szereplői számára, amely a civil szervezetek javaslatára találná meg évente az arra legérdemesebbet.

A vacsora előtt bemutatták a vállalkozásokat és azokat a szervezeteket, melyeket támogatásukkal segítenek, videofilmek idézték fel a közelmúlt adományozási eseményeit. Konkrét példa is terítékre került: Tóth Szilvia a Szekérfa Bt. egyik ügyvezetője, – aki HR szakemberként a multicégek világát is ismeri – számolt be a teskándi Fitt Park létrehozásáról. Az ötlet 41 nap alatt valósult meg, 70 vállalkozó anyagi támogatásával. Elmondta, az adománygyűjtés titka, hogy részese lehet az adományzó mások sikerének. A folyamat a bizalmon, a jó célon, az adott szó értékén, a győztes-győztes helyzet megteremtésén múlik. Az eredményeket mindig transzparenssé kell tenni, ez utóbbihoz is hozzájárul az estet szervező információs centrum, amely felhívja a figyelmet a példaértékű támogatói tevékenységekre, ösztönzi az üzleti szektor társadalmi szerepvállalását, a szektorok közti összefogást, a helyi támogatói kultúra fejlődését. Horváth Rita beszámolójában jelezte, szeretnék segíteni azt is, hogy egy-egy vállalkozás és az általa kiválasztott szervezet között mélyebb elköteleződés jöjjön létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában