10. évforduló

2018.12.02. 11:00

Igyunk egy csésze teát! – A zalaegerszegi programsorozat folytatódik

Iskolánkban az Igyunk egy csésze teát! mondat nemcsak azt jelenti, hogy menjünk a büfébe teázni, hanem egy programsorozat elnevezése is, ami ebben a tanévben ünnepli 10. születésnapját.

Kovács Bálint

A program népszerű a diákok körében Fotó: ZH Archívum

Fotó: ZH archívum

Ennek kapcsán kértem Detrichné Kiss Zsuzsanna tanárnőt, iskolánk könyvtárosát, hogy mesélje el, hogyan indult ez a programsorozat.

– Az első rendezvény apropóját 2008-ban a 100 éves Nyugat adta. Kiállítás készült a folyóirat egykori nagy alakjairól, és felolvastunk néhány ismertebb nyugatos művéből egy kis tea kíséretében. Sok pozitív visszajelzés érkezett tanároktól és diákoktól egyaránt, ezért úgy gondoltam, ezentúl rendszeresen megszervezem a foglalkozásokat.

A program népszerű a diákok körében Fotó: ZH Archívum

Hogyan történik a témák kiválasztása?

– Szívügyemnek tartom a gyerekek olvasását, olvasási vágyának felkeltését. Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogyan hozhatnám vissza a gyerekek mindennapjaiba a könyveket, az olvasást, hogy ezáltal fejlődjön a szövegértésük, a szókincsük, ami kihat a tanulmányi eredményeikre is. Néhány lelkes kollégámat és a gyerekeket megkérdeztem, támogatnak-e az elképzeléseimben, és aztán velük együtt körvonalazódtak, körvonalazódnak a témák. Ha összegeznem kellene, akkor a teadélutánok egyik csoportját a mesedélutánok adják, a másodikat az író-olvasó találkozók, a harmadikat pedig az egykori diákok és tanárok előadásai.

Hogyan zajlik egy ilyen teadélután?

– Kiválasztjuk az előadót, meghívjuk, az eseményről plakát készül Az előadás napján megfőzöm a teát, amihez jár egy kis aprósütemény is. Az előadáson részt vehetnek iskolánk tanulói, dolgozói egyaránt. A teadélutánok alkalmával lehetőséget kapnak a résztvevők, hogy kérdéseket tegyenek fel a meghívottaknak, s így beszélgetés, együttgondolkodás alakuljon ki. Nagyon jó hangulatban telnek ezek a könyvtári rendezvények.

Mik a tervek a közeljövő előadásaira?

– Legközelebb az adventhez kapcsolódva tervezünk egy beszélgetést, a további programok pedig még szervezés alatt állnak. Bízunk benne, hogy nagyon tartalmas és érdekes előadásokat tartogat még ez a tanév.

Kovács Bálint

Munkácsy Mihály Szak­gimnázium és Szakközépiskola, Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában