Műszaki átadás

2018.12.13. 11:30

Felújították Erdősy Eugénia kriptáját Nagykanizsán

A tragikus sorsú primadonna, Erdősy Eugénia kriptája megújult a város jóvoltából, közel hárommillió forintból. A kanizsai temetőben tegnap a műszaki átadáson jártunk.

Benedek Bálint

Temesi László vállalkozó (balra), Gilincsek Gábor városi főépítész, Kocsis Katalin nyugalmazott könyvtáros és Tóth Nándor alpolgármester elégedett az elkészült munkával Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Tavasszal már beszámoltunk arról, hogy a helyi védelem alatt álló kriptát vastagon befedte a moha, és a borostyán is átszőtte, a vésett feliratok elhalványultak. Az állapotáról Kocsis Katalin Erdősy Eugéniáról tartott előadása kapcsán szerzett tudomást a Nagykanizsai Szakképzési Centrum (NSZC). Bene Csaba igazgató közbenjárására tavasszal a növényzetet eltávolították a parkgondozóképzésben részt vevő felnőtt tanulók segítségével, azonban kiderült, hogy teljes körű felújításra lenne szükség.

Tóth Nándor alpolgármester az ügy mellé állt, és meg­ígérte, hogy idén elvégzik a rekonstrukciót.

– Tartottuk magunkat a határidőhöz, Erdősy Eugénia kriptája elkészült – mondta az alpolgármester. – Azért is fontosnak tartottuk ezt, mert a kripta az egyik főbejárathoz közel, a gyalogút mentén fekszik. A gondozásába igyekszünk bevonni a fiatalokat, akik a közösségi szolgálatuk keretében segíthetnének rendben tartani a síremléket.

Temesi László vállalkozó (balra), Gilincsek Gábor városi főépítész, Kocsis Katalin nyugalmazott könyvtáros
és Tóth Nándor alpolgármester elégedett az elkészült munkával Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A beruházást végző vállalkozó, Temesi László elmondta: sok kriptát felújítottak már, ám ez különösen nagy kihívás elé állította őket, hiszen eléggé rossz állapotban volt. Néhány új elem beépítése mellett restaurálták és minden szennyeződéstől megtisztították az eredeti darabokat.

A 27 éves korában elhunyt énekesnő rövid életét Kocsis Katalin nyugalmazott könyvtáros foglalta össze a Nagykanizsáról európai színpadokra című kiadványában.

– Nagyon örülök, hogy elkészült a nívós síremlék, mellyel méltóképpen emlékezhetünk városunk egyik híres szülöttére – fogalmazott.

– Én mindig megálltam ennél a sírhelynél, ezután pedig már a város lakói számára is lehetőség lesz a főhajtásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában