Hagyomány

2018.12.29. 20:00

A szentelt borral beteget gyógyítottak – Szent János napi szokások a Vörcsök-hegyen

Szent János napja egybeforrt a borszentelések hagyományával, amit már 15 éve gyakorolnak a Csörnyeföldhöz tartozó Vörcsök-­hegyen szőlőbirtokkal rendelkező, zömében kerka­szentkirályi gazdák.

Gyuricza Ferenc

Tüske József esperes szenteli a borokat Fotó: Gyuricza Ferenc

A néphiedelem szerint a szentelt bornak olyan ereje van, amivel beteg embert, de állatot is lehet gyógyítani. Ez évben Gazdag László pincéje adott helyet az ünnepi ceremóniának, amelyre húsz gazda vitte el a 2018-as évjáratú borait.

A szentelést Tüske József plébános végezte, aki többek között Szent Jánosról, valamint magáról a borszentelés hagyományáról is beszélt. Mint mondta, János volt a legfiatalabb az apostolok közül, s egyben az egyedüli a tizenkét tanítvány sorából, aki nem vértanúhalált halt. A keresztényüldözések azonban őt sem kerülték el, Patmosz szigetére száműzték, ahol szenvedések között közel százéves koráig élt.

Tüske József esperes szenteli a borokat Fotó: Gyuricza Ferenc

János volt továbbá a negyedik evangélium, három apostoli levél, valamint a hagyomány szerint a Jelenések könyvének szerzője. Szent János nemcsak a „szeretett tanítvány” volt, de maga is a szeretet fontosságát hangsúlyozta egész életében.

– A borszentelés hagyománya azért kötődik Szent Jánoshoz, mert ő volt az az apostol, aki mindig mindenért hálát adott, ahogyan azt Jézus Krisztus tanította – mondta Tüske József. – Mielőtt bármit is fogyasztott volna, előtte mindig köszönetet mondott érte az Istennek. A legenda szerint egy alkalommal meg akarták mérgezni őt, ám amidőn megáldotta a bort, abból kígyó formájában távozott a méreg.

A borszentelést követően a ceremónián részt vevők rögtönzött kóstolót is tartottak, ám ahogy azt ilyenkor illik, a palackokat nem ürítették ki teljesen, mindegyik alján maradt valamennyi az italból. Ezeket a megszentelt borokat a gazdák a saját birtokaikra visszatérve visszaöntötték a hordókba, ezáltal az áldás a teljes italmennyiségre érvényessé vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában