Ünnepek

2018.12.27. 07:00

A karácsony üzenete: A szeretettel kimondott szó minden ajándéknál többet ér

Ezen a szent éjszakán földre szállt az Isten. Örvendező szívvel térdeljünk jászola elé, és kérjük: add, Urunk, hogy betlehemi csillagod fénysugara világítson be minden ember szívébe!

Gyuricza Ferenc

Páli Zoltán plébános a csesztregi éjféli misén. Mellette a ministránsok, balról Kósa Sándor, jobbról Pusztai Lóránt Fotó: Gyuricza Ferenc

Karácsony éjszakáján a világon mindenütt ezekkel a szavakkal emlékeztek a katolikus hívek Jézus Krisztus születésére. Csesztregen Páli Zoltán, a település plébánosa tartotta az ünnepi szentmisét, aki a karácsony igazi üzenetére, azaz a valós érzelmek nélküli, az odafigyelést mellőző ajándékozás helyett, a szeretet fontosságára hívta fel a figyelmet. Prédikációjában egy család példáját hozta fel, ahol a szülők árucikkeket adtak szeretet helyett lánygyermeküknek, de hasonlóan járt el a fiútestvér is. Amikor aztán szembesültek cselekedetük ürességével, egymást átkarolva, egymást átölelve mégis sikerült valós karácsonyi hangulatot teremteniük, hiszen akkor, abban a pillanatban költözött a szeretet szívükbe.

Páli Zoltán plébános a csesztregi éjféli misén. Mellette a ministránsok, balról Kósa Sándor, jobbról Pusztai Lóránt Fotó: Gyuricza Ferenc

– Az Isten karácsonykor valami hasonlót tett – folytatta a gondolatmenetet a plébános. – Nem valami eldobható ajándékot adott oda az embernek, nem valami idejétmúlt dolgot vett elő a tarisznyájából, hanem a legnagyobbat, önmagát adta. Emberré lett, hogy ez a szerencsétlen, önmagát mindennek kikiáltó ember boldogulni tudjon. Nem azt nézte, hogy vannak-e érdemei az embernek, hanem azt, hogy szeret mindannyiunkat. Ezért karácsonykor önmaga is emberré lett, és megmutatta, hogyan éljünk. Isten egy nagy öleléssel magához emelte az embert – magyarázta.

Páli Zoltán úgy fogalmazott, Isten tanítása arra figyelmeztet bennünket, hogy egy ölelés, egy kézfogás, egy szívből szóló, őszinte szeretettel kimondott szó minden ajándéknál többet ér, s erről karácsonykor sem szabad megfeledkeznünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában