Pályázaton nyertek pénzt rá

2018.11.20. 11:30

Szakaszonként kap zúzalékköves burkolatot a Cser-hegyre vezető út

A napokban megkezdődött a település melletti zártkerti ingatlanokhoz, az úgynevezett Cser-hegyre vezető út felújítása. A munkálatokra közel tízmillió forintot nyert pályázaton a község.

Gyuricza Ferenc

Önkéntesek dolgoznak a felújítás alatt álló hegyi úton. A kép előterében Kovács László Fotó: Gyuricza/Zalai Hírlap

A felújítás részleges lesz, Vidáné Kerese Zsuzsanna polgármester elmondása szerint a legrosszabb állapotú szakaszokra, valamint azokra a részekre kerül zúzalékköves burkolat, ahol csapadékosabb időszakok esetén a földutat megkezdi a lezúduló esővíz.

– A pályázat az út felújítása mellett egyéb munkálatokat is tartalmaz, az elnyert összeg 10 százalékát önkormányzati tulajdonú területek letakarítására, bokrozására kellett fordítanunk – magyarázta a polgármester. – Az így letakarított területek egy részét közösségi célra szeretnénk használni, már ez év tavaszán itt, a Cser-hegyen tartottuk a gyermeknapot, és sokkal nagyobb érdeklődés volt a program iránt, mint előző években, amikor a község kultúrházának udvarára hívtuk a falubelieket. Úgy tűnik, van egy kis nosztalgia, erősebb érzelmi töltet a terület iránt, ezt szeretnénk a jövőben a programokhoz jobban kihasználni. A terület másik részét pedig tündérkert jelleggel hasznosítanánk, ahova nemcsak őshonos gyümölcsfákat ültetnénk, de a Cserhegyen előforduló direkttermő szőlőket is.

Önkéntesek dolgoznak a felújítás alatt álló hegyi úton. A kép előterében Kovács László Fotó: Gyuricza/Zalai Hírlap

Vidáné Kerese Zsuzsanna kérdésünkre hozzátette: a felújítás alatt álló út által megközelíthető területen mintegy négyszáz kisebb-nagyobb birtok található. Ezek egy része már teljesen elhanyagolt, ám bíznak abban, hogy a közlekedés könnyebbé tételével megnő a kereslet és az érdeklődés a területek iránt. A pályázat kapcsán pedig arról beszélt a polgármester, hogy bár az 100 százalékos támogatási intenzitású, azaz önerőt nem kell biztosítaniuk hozzá, ám az érintett gazdák, illetve a község önkormányzata is vállalt közösségi munkát, utóbbi közmunkások bevonásával.

– A Cser-hegyre vezető út elkészülte után lesz még egy feladatunk, a Kerka-híd felújítása – egészítette ki az elhangzottakat Vidáné Kerese Zsuzsanna. – Nagyon rossz állapotban van, ám eddig azért nem álltunk neki, hogy az útfelújításhoz szükséges munkagépek az új hídban ne tegyenek kárt. Ehhez a beruházáshoz a Zalaerdőtől kapunk anyagi segítséget, 120 ezer forint értékű faanyagot biztosítanak számunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában