Képviselő-testületi ülés

2018.11.07. 11:30

Kiváló volt a nyári szezon Gyenesdiáson

Az idegenforgalmi szezon tapasztalatairól és a helyi turizmussal kapcsolatos tervekről is szó esett a napokban megtartott soros képviselő-testületi ülésen.

Keszey Ágnes

Idén a Diási Játékstrand lett a Balaton legjobb strandja Fotó: archív/Keszey Ágnes

Az idegenforgalmi idény tapasztalatairól szóló beszámolóból kiderült: a település mindkét strandján kiemelkedő volt ez az év: a Diási Játékstrand érte el a legtöbb pontszámot, s így a Balaton legjobb strandja lett a Balatoni Szövetség Kék Hullám Zászló strandminősítő versenyén, a Gyenesi Lidóstrand pedig a szezon kezdetére megújult. A vendégforgalmi adatok is kedvezőek: a Játékstrandon közel 130 ezer, a Lidón pedig közel 36 ezer vendég fordult meg, s ez még kiegészül a bérlettulajdonosokkal. A strandi bevételek meghaladják a 109 millió forintot, ez 43 százalékkal magasabb a tervezettnél.

A nagy strandon idén is voltak, s jövőre is terveznek fejlesztéseket: többek között a vészjelző rendszer kiépítését, mozgássérülteknek zuhanyzó, valamint vízbeemelő kiépítését, az internetcsatlakozási lehetőség megteremtését és a hulladékgyűjtők számának növelését. Ha pályázati támogatást nyer az önkormányzat, akkor babapontot, baba-mama szobát és kulcsos kabinokat alakítanak ki, és mobil felfújható párakaput vesznek.

A kis strand további fejlesztésére is vannak tervek: itt is lehetővé szeretnék tenni, hogy a mozgássérültek is kényelmesen, gondtalanul strandolhassanak, valamint sportpályákat építenének ki.

Idén a Diási Játékstrand lett a Balaton legjobb strandja Fotó: archív/Keszey Ágnes

A beszámoló kitért a szálláshelyekre és az idegenforgalmi adóra, melynek a mértéke – személyenként és vendégéjszakánként 440 forint – nem változott tavalyhoz képest. A településen 274 szálláshely több mint 2500 férőhellyel várja a vendégeket. Az idegenforgalmi adóból származó idei tervezett bevétel 25 millió forint, ami már túlteljesült október közepéig.

Az ülésen megtárgyalták a települési rendezvényeket szervező József Attila Klubkönyvtár beszámolóját, amely taglalja, hogy az intézmény idén már átlépte a 10 millió forintos költségvetést, így egyre több nagy koncertet tudnak megrendezni. Egyúttal megoldandó feladatokat is érint az összegzés: mobilvécék és előadói öltözők kialakításának szükségességét, az ittas vendégek okozta rendzavarások számának csökkentését, a rendezvények biztonságának növelését.

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület a garantált programok népszerűségéről és a tavaly elindított Gyenesdiás Gastro Card sikeréről is említést tett beszámolójában. Az egyesülethez tartozó vendéglátóhelyek kezdeményezésére indult a kedvezményeket biztosító akció, melynek célja a vendégek számának növelése és a szorosabb együttműködés. A tapasztalatok szerint a kezdeményezés nagyon népszerű, hiszen a kártyával sikerült a településen tartani és azon belül az együttműködő partnerekhez irányítani a vendégeket. A GYTE másik terve is szóba került a képviselő-testületi ülésen: egy helyi szálláshely-fejlesztési pályázat elindítását tervezik a jövő év folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában