Nagy utazások

2018.11.30. 09:00

Kárpátaljai, erdélyi és vajdasági kiránduláson vettek részt a Cserhátisok

Ősszel a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma diákjai és kísérő tanáraik három határon túli magyar területre, Erdélybe, a Felvidékre és a Vajdaságba látogattak.

Horváth-Balogh Attila

Nyárádszeredán, Bocskai István szobránál Fotó: Farkas Tünde

Fotó: Farkas Tünde

Farkas Tünde, az oktatási intézmény pedagógusa lapunknak elmondta: szeptemberben a Határtalanul pályázat segítségével negyven diák járt Erdélyben. – Megcsodálták a Partium, Kalotaszeg, a Mezőség, valamint a Székelyföld legfontosabb látványosságait. Csíksomlyón mélyen hatott rájuk a barokk templom tisztasága – emelte ki a programból Farkas Tünde.

Segesváron a diákok megmászták a toronyóra lépcsőit, és beleszagoltak a szász város hangulatába. Nagyváradon tanúi voltak a város fejlődésének, Marosvásárhelyen a szecessziós kultúrpalotában a kultúra, a Teleki-tékában pedig a tudományok előtt tisztelegtek. Megismerték a református templomok egyszerűségét Kalotaszegen. Jártak Nyárádszeredán, ahol az elméleti líceum vendégei voltak. Öt nap után érkeztek haza, soha nem feledhető élményekkel.

Nyárádszeredán, Bocskai István szobránál Fotó: Farkas Tünde

Szeptember végén öt diák és egy tanár Kárpátalján járt, a Rákóczi Szövetség által szervezett tanulmányúton. Városnézés Beregszászon, tisztelgés Zrínyi Ilona hősiessége előtt a munkácsi várban és főhajtás a szolyvai emlékhelyen az elhurcolt magyarokra emlékezve – ez volt a három nap programja. A kirándulás résztvevői önkénteskedtek is: segítettek a Magyar Katolikus Karitásznak 35 kerékpárt átvinni az ukrán határon, hogy megörvendeztethessék velük a kárpátaljai gyerekeket.

– Októberben pedig szintén a Rákóczi Szövetség diákutaztatási pályázata segítségével harminc diák a Vajdaságba látogatott – említette a tanárnő, aki hozzáfűzte azt is: már többéves hagyomány, hogy Adán az ottani műszaki iskola diákjaival együtt ünneplik október 23-át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában