A zsűri 44 mintát kóstolt, majd értékelt

2018.11.26. 07:00

Bormustrát tartottak Letenyén

A Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesülete a közelmúltban rendezte meg a hagyományos borszenteléssel egybekötött újbormustráját.

Mirkó Imre

A borokat Aigner Géza letenyei plébános szentelte meg Fotó: Mirkó Imre

Fotó: Mirkó Imre

Somogyi András, a civil szervezet elnöke elmondta, a több mint 15 évre visszatekintő mustrára a termelők 44 bormintát adtak le, melyből 2 rozé és 2 vörösbor volt. A nedűket a megjelent mintegy 60 borbaráton kívül, neves zsűri is megvizsgálta, az ítészek elnöke dr. Pálfi Dénes, a Da Bibere Zalai Borlovagrend tiszteletbeli nagymestere volt. A legjobb bornak ítélt nedűért járó élő libát ezúttal is Kuprivecz József borász, az egyesület felügyelőbizottságának elnöke ajánlotta fel.

A borokat Aigner Géza letenyei plébános szentelte meg Fotó: Mirkó Imre

Az értékelés során dr. Pálfi Dénes többet között szólt arról, hogy a Letenyén megvizsgált borok közül most a legjobban a szürkebarátok teljesítettek annak ellenére, hogy az elmúlt időszak a bortermelőknek nem volt könnyű, ugyanis nagy volt a rothadás veszély és szeptember elején a közel 100 milliméter csapadék, majd a száraz aszály periódus is nehézségeket okozott.

A zsűri három mintát javasolt a nyertes borra, egy savignont, egy olaszrizlinget valamint egy szürkebarátot. A Márton nap bora címet a letenyei Kiss László olaszrizling bora érdemelte ki, a libát és az oklevelet a zsűri tagjai és Farkas Szilárd polgármester adta át. A borbarát hölgyek is megválasztották a nekik legjobban ízlett mintát, amely ezúttal a helyi Vertarics István szürkebarátja érdemelt ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában