Csodálatos tizenkét nap volt

2018.11.05. 14:00

Az '56-os eseményekről emlékeztek meg Keszthelyen

„Kínoztak, bezártak, felakasztottak, ezt tette Rákosi és elvetemült bandája, hogy megszilárdítsák saját hatalmukat, elrettentsék a szabadságban gondolkodókat, ám elszámították magukat. Kegyetlen magabiztosságuk miatt nem látták, hogy egyre több szívben parázslik a szabadság vágya.”

Arany Gábor

Ruzsics Ferenc polgármester a megemlékezésen Fotó: Arany Gábor

Ezt Ruzsics Ferenc polgármester fogalmazta meg a Szent Miklós-temetőben az 1956-os hősök dicsőségét idéző, 1997-ben felállított kopjafánál tegnap, a nemzeti emlékezés napján tartott városi rendezvényen.

Az 1956-os forradalom eseményeit felidézve leszögezte: példát mutattunk annak a világnak, amely a nemzetközi igazság- és békeszolgáltatás címén beletaszított minket a kommunizmus mocsarába. Csodálatos tizenkét nap következett, tizenkét napig mi alakítottuk a történelmet. Az igaz magyarok, mert félelmüknél nagyobbra nőtt szívükben a szabadságvágy. Ha csak pár napra is, de elhozták a nemzet számára a reményt, hogy független országként vissza tudjuk szerezni két világháború között elfoglalt helyünket a világban. Nem sikerült. November 4-én már szovjet tankok dübörögtek Budapest utcáin.

Ruzsics Ferenc polgármester a megemlékezésen Fotó: Arany Gábor

A forradalmat november 1-én még üdvözlő Kádár János elhozta a pusztítást, a megtorlást. Rákosi nagy kutyái után Kádár apró dögei évtizedekig tartották félelemben nemzetünket. Ma békében, ám háborgó lélekkel gondolhatunk vissza azokra az időkre, amikor mindez megtörtént. Kötelességünk beszélni azokról az időkről, hogy minél többen megtudhassák, kik, mit, miért tettek – zárta szavait Ruzsics Ferenc.

A megemlékezés befejezéseként koszorút, mécseseket helyeztek el a kopjafánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában