Emlék

2018.11.14. 07:00

A háborús hősök és áldozatok tiszteletére avattak emlékművet Zalaszántón

Az első világháború zalaszántói hősei és áldozatai tiszteletére állítottak és avattak emlékművet a faluban.

Keszey Ágnes

Dézsi Attila polgármester mondott köszöntőt Fotó: Keszey Ágnes

A temetőben álló második világháborús emlékmű mellett helyezték el az első világháború áldozatai előtt tisztelgő alkotást.

– Templomunk haranglábjánál is megtalálható a névsora azoknak, akik a hazáért adták életüket. A névsor ki lett egészítve Szekér Imre Tibor kutatásai révén. Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával, Marosits József művész kivitelezésében megvalósult emlékműnél fejezzük ki tiszteletünket a hősök előtt – mondta Dézsi Attila polgármester.

Dézsi Attila polgármester mondott köszöntőt Fotó: Keszey Ágnes

Az első világháborúra Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója emlékezett. Beszédének fontos üzenete volt, hogy a múlthoz személyes szálak fűznek mindenkit.

– Emlékezni kell. Mert a történelem velünk él. A mi őseink voltak a résztvevői, szenvedői és áldozatai. És mi, utódok vagyunk, akiknek a történelmi következményeket viselni kell. De mi vagyunk azok is, akiknek végre meg­adatott, hogy változtassunk is rajta. Ahogy Széchenyi István megfogalmazta: „nem lehet tisztességes emlékezés nélkül nemzetet építeni.”

Az avatáson a térségben élő anglikán közösség is tisztelgett a hősök előtt a Zalaszántón élő Denis Moss anglikán kanonok vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában