Világítótornyok a végeken

2018.10.25. 07:00

Kanizsai koszorúsok a Pék Pál-emlékév alkalmából

A Pannon Tükör folyóirat, a Pannon Írók Társasága és a Halis István Városi Könyvtár tegnap rendezte meg a Kanizsai koszorúsok című, Nagykanizsa jeles irodalmi alakjait bemutató konferenciát, amely egyben a Pék Pál-emlékév nyitánya is volt.

Horváth-Balogh Attila

Pék Pál és Nagy Gáspár emléktáblájánál a konferencia résztvevői Fotó: Horváth Balogh Attila

Az eseményre a bibliotékában került sor. Ezt megelőzően a résztvevők a Batthyány Lajos Gimnázium diákjaival koszorút helyeztek el az éppen tíz évvel ezelőtt elhunyt Pék Pál pedagógus, költő, irodalomszervező, a Pannon Tükör egyik alapítója, valamint Nagy Gáspár Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, prózaíró, szerkesztő emléktáblájánál.

A könyvtárban a Pék Pál–Takáts László emlékszoba szomszédságában rendezték a konferenciát, ám előbb Kardos Ferenc, a bibliotéka igazgatóhelyettese, valamint Bubits Tünde, a Pannon Tükör főszerkesztője sajtótájékoztatón ismertette az emlék­évvel kapcsolatos terveket. Mint elhangzott: az emlékév keretében nemcsak Pék Pál munkásságát, személyét, műveit idézik meg, hanem olyan programokkal is készülnek, amelyek Nagykanizsa kultúrájáról általában szólnak.

Pék Pál és Nagy Gáspár emléktáblájánál a konferencia résztvevői
Fotó: Horváth Balogh Attila

– Ezek sorában a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületével együttműködésben megyei alkotói pályázatot hirdetünk Pék Pál verseihez kapcsolódóan – mutatott rá Kardos Ferenc. – A másik programunk a dzsessz­hez köthető, ugyanis Pék Pál a kanizsai dzsesszklubnak is alapítója volt, amiből aztán a legendás dzsesszfesztivál kinőtt. A rendezvényen szeretnénk bemutatni a könyvtárunk által kezelt Pék-hagyaték dzsessz témájú kiadványokat, lemezeket tartalmazó értékes gyűjteményét. Mindezen túl a Dr. Mező Ferenc Gimnáziummal együttműködve rávilágítunk az emlékévben a tanár­egyéniség Pék Pálra is.

Köszöntőjében Balogh Lász­ló, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója, a Pannon Tükör szerkesztőbizottságának elnöke rámutatott: fontosnak tartja, hogy Nagykanizsa jeles kultúrtörténeti alakjairól, irodalmárairól mihamarabb készüljön egy átfogó adatbázis, hiszen – ahogy fogalmazott – ők a „végek világítótornyai”. A konferencián előadások hangzottak el Nagy Gáspárról, Takáts Lászlóról, Halis Istvánról, a Pék-hagyaték irodalmi leveleiről, az Igricek zenekar pedig Lukács Zoltán, Pék Pál és Szoliva János megzenésített verseit adta elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában