Hűség és hazaszeretet

2018.10.15. 07:00

A lovászi hősökre emlékeztek, akik megvédték a falut

A lovászi hősök bebizonyították, hogy az ember közös akarattal, hittel még a lehetetlennek látszó feladatok megoldására is képes – mondta Léránt Ferenc, a település polgármestere tegnap a Hűség és hazaszeretet napja alkalmából megtartott megemlékezésen a temetőnél álló emlékműnél.

Korosa Titanilla

Léránt Ferenc polgármester beszédet mond az emlékműnél Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

Szavaival azokra a lovászi hősökre emlékezett a polgármester, akik az első világháborút követő zűrzavarban kiüldözték a trianoni határok mentén még több területet elfoglalni szándékozó délszláv csapatokat a község határából.

– Immár ötödik alkalommal jövünk össze egy főhajtásra, így tisztelegve helytállásuk előtt – szólt Léránt Ferenc. – Az ellenállók tetteinek emléke ezen történelmi hosszúságú időszak alatt sem halványult el. Ma már a település idősebb és fiatalabb lakói is érzik és tudják, hogy ez az emlékmű, ahol állunk, nem hideg sziklatömb, hanem apáink, nagyapáink hűségéről, hazaszeretetéről szól.

Léránt Ferenc polgármester beszédet mond az emlékműnél Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

A rendezvény az emlékmű megkoszorúzása után a művelődési házban folytatódott, ahol Jánosi Ferenc, a szervező Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület elnöke idézte fel az eseményeket a Zala című újság 1919 decemberében közölt információi alapján, és több visszaemlékezést is hallhatott a közönség az egyesület tagjainak elbeszélésében. Majd Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.

– Történelmi pillanatokban mindig állást kellett foglalni – kezdte Cseresnyés Péter. Miközben tudjuk, hogy nincs erkölcsi szürke zóna: vagy hazáját védő, vagy hazáját eláruló létezik csak. 1919-ben Magyarországra, egy zalai településre, Lovásziba szállt le a történelem angyala és döntést kellett hozni minden embernek, aki látta a szárnya lebbenését, mert ott és akkor a barikádnak csak két oldala volt.

Az egyik oldalon a hazáját szerető település küzdött a szabadságért, Lovászi hősei, akik a frontról hazahozott fegyvereikkel hétköznapi hősökként védték a házat és a hazát. A másik oldalon azok a szomszédos országok lopakodtak, akik az első világháború után úgy gondolták, most el lehet pusztítani a magyart.

Gondolatait azzal zárta, hogy a lovászi hősök emléke és áldozatuk, felelős döntésük a mai kor emberének erkölcsi mértéke és kötelessége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában